Wykonanie

Smakowita…łatwa…robi się sama…Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)
Kaczkę można przygotować na 1-2 dni wcześniej, przechowywać w lodówce, a przed podaniem odgrzać w piekarniku (30-45 minut) lub kuchence mikrofalowej.Danie to można dusić na kuchence w głębokiej patelni/rondlu, albo tak jak ja, wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.Składniki:1
kaczka (lub 4 uda)3-4 grube plastry wędzonki (np.
polędwicy łososiowej) – pokrojone w paski1 średnia
cebula – pokrojona2-3
goździki5-7 ząbków
czosnku (oddzielonych od główki, ale nie obranych)1-2 paski skórki z
pomarańczykilka gałązek świeżego
tymianku2-3
liście laurowesól i
pieprzoliwa z oliwekDodatkowo:około 1/2 butelki
czerwonego wina10-15 suszonych
śliwekWykonanie:
Kaczkę podzielić na części, umyć i dokładnie posolić. (Uwaga: Jeśli mamy na to czas, to dobrze jest zostawić nasolone
mięso w lodówce na kilka godzin, nawet na całą dobę.)Obrumienić kawałki
mięsa na
oliwie.W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego
mięsa, a wokół nich pozostałe składniki (za wyjątkiem suszonych
śliwek!). Zalać
czerwonym winem (płyn powinien zakrywać
mięso do 3/4 wysokości).Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.Na 30 minut przed końcem pieczenia,
mięso obrócić i dodać
suszone śliwki.(Uwaga: Jeśli przygotowujemy to danie 1-2 dni wcześniej, to
śliwki dodajmy dopiero w czasie odgrzewania
mięsa. Zachowają one wtedy swój kształt i nie będą rozgotowane.)Smacznego:)