ßßß Cookit - przepis na KACZKA ZE ŚLIWKAMI W CZERWONYM WINIE

KACZKA ZE ŚLIWKAMI W CZERWONYM WINIE

nazwa

Wykonanie

Smakowita…
łatwa…
robi się sama…
Przepis pochodzi z tej strony.
Uwaga:)
Kaczkę można przygotować na 1-2 dni wcześniej, przechowywać w lodówce, a przed podaniem odgrzać w piekarniku (30-45 minut) lub kuchence mikrofalowej.
Danie to można dusić na kuchence w głębokiej patelni/rondlu, albo tak jak ja, wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.
Składniki:
1 kaczka (lub 4 uda)
3-4 grube plastry wędzonki (np. polędwicy łososiowej) – pokrojone w paski
1 średnia cebula – pokrojona
2-3 goździki
5-7 ząbków czosnku (oddzielonych od główki, ale nie obranych)
1-2 paski skórki z pomarańczy
kilka gałązek świeżego tymianku
2-3 liście laurowe
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
około 1/2 butelki czerwonego wina
10-15 suszonych śliwek
Wykonanie:
Kaczkę podzielić na części, umyć i dokładnie posolić. (Uwaga: Jeśli mamy na to czas, to dobrze jest zostawić nasolone mięso w lodówce na kilka godzin, nawet na całą dobę.)
Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki (za wyjątkiem suszonych śliwek!). Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).
Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.
Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać suszone śliwki.
(Uwaga: Jeśli przygotowujemy to danie 1-2 dni wcześniej, to śliwki dodajmy dopiero w czasie odgrzewania mięsa. Zachowają one wtedy swój kształt i nie będą rozgotowane.)
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/02/kaczka-ze-sliwkami-w-czerwonym-winie