Wykonanie

W oczekiwaniu na świeże, pachnące
pomidory ,nowalijki z domowych ogródków i wszystkiego, co można położyć na kromkę
chleba, /oprócz
wędliny i sera/ najlepszym rozwiązaniem są pasty warzywne.Doskonałe pasty możemy przygotować ze wszystkich
warzyw strączkowych,korzeniowych, z
oliwek,
nasion słonecznika,
bakłażana , czy karczochów/kto ma dostęp ten może/ i z czego tylko zechcemy.A oto moja propozycja na pyszną , sycącą pastę kanapkową z
soczewicy. O wartościach odżywczych nie muszę wspominać, a smakuje doskonale nie tylko z
pieczywem, ale jako nadzienie do"kanapeczek"warzywnych /np.
selera naciowego,czy papryki/.Podstawą do przygotowania pasty jest ugotowana
soczewica.Proponuję również wykorzystać ją do przygotowania smacznej sałatki/ zobacz /

Składniki:250 g ziaren soczewicy/kolor dowolny, ale i czas gotowania różny/2 szklanki
bulionu warzywnego1 mała
cebula1,5 łyżki
oliwy z oliwek1
liść laurowykilka ziarenek jałowca i
goździków1/4 szklanki
wina czerwonego wytrawnegosólpieprz do smakudodałam również:kilka łyżek
oliwy z oliwek extravergine
tymianek,
paprykę słodką,papryczkę chili/wg uznania/Wykonanie:Czas gotowania
soczewicy zależy od jej koloru, a tym samym twardości ziaren. Najszybciej gotuje się
czerwona soczewica, wolniej zielona,a najdłużej brązowa .Ziarna zielone i brązowe można więc namoczyć przed gotowaniem .Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć . Dodać wypłukane ziarna
soczewicy,
liść laurowy,
jałowiec i
goździki,dokładnie wymieszać i chwilę poddusić. Dodać
wino i gotować do odparowania
alkoholu. Następnie zalać całość gorącym
bulionem i gotować/ ok.20-30 min. / do miękkości
soczewicy i całkowitego wyparowania płynu.Ponieważ
soczewica będzie miksowana na krem ziarenka mogą się rozpadać. Pod koniec gotowania doprawić
solą i
pieprzem, wyjąć liść i ziarenka przypraw. Odstawić do przestudzenia.Przestudzoną
soczewicę zmiksować dodając stopniowo
oliwę/ ilość zależy od żądanej gęstości i naszego smaku/ i
przyprawy.zestawienie próbne
