Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agata
Wojda
Fot. M&K DUKLAS. DUKLAS.PLCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Sałatka z grillowanych
szparagów i siemienia z kozikiem i sosem
porzeczkowym - składniki:Sos z
czarnej porzeczki i
anyżu:100 ml
wody2 łyżki
cukru8-10 liści
czarnej porzeczki2 gwiazdki
anyżu1.5 szklanki
owoców czarnej porzeczkiSałatka:1 pęczek obranych; białych
szparagów1 pęczek
zielonych szparagów2 pęczki
dymki z małymi
cebulkami2 ząbki
czosnku pokrojone w cienkie
płatki6 łyżek
oleju rydzowegoszczypta
brązowego cukrusól wędzona do smaku2 łyżki
octu estragonowego1 łyżka
miodu gryczanego1 płaska łyżka uprażonego
siemienia lnianego; jeszcze ciepłego2 koziki (
serki kozie dojrzewające)garść mieszanych liści i
ziół np. rukwi
wodnej;
bazylii ;
estragonu ;
melisy ; musztardowca
Sałatka z grillowanych
szparagów i siemienia z kozikiem i sosem
porzeczkowym - sposób przygotowania: Robimy sos
porzeczkowy. Z
wody i
cukru gotujemy
syrop, redukując go na małym ogniu z listkami
porzeczki i
anyżem. Wyławiamy listki i do gorącego
syropu dodajemy
porzeczki. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Wyławiamy
anyż i miksujemy sos. Następnie przecieramy przez drobne sitko. Przygotowujemy
sałatkę.
Szparagi przekładamy do miski.
Dymki razem z kawałkiem zielonej części (tak na długość 4 cm) przekrawamy wzdłuż na połówki. Wrzucamy do
szparagów, dodajemy
czosnek, 2 łyżki
oleju rydzowego, szczyptę
brązowego cukru. Delikatnie mieszamy i przekładamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z dwóch stron, tak by warzywa zachowały jędrność, ale lekko się przypiekły (będą miały dymny posmak). Przekładamy do miski, oprószamy wędzoną
solą. Z
octu estragonowego, 4 łyżek
oleju rydzowego,
miodu gryczanego i odrobiny
soli kręcimy sos, dodajemy do gorących warzyw, wsypujemy też
siemię lniane. Na ruszcie, na którym smażyliśmy warzywa, przypiekamy
ser - zaledwie przez chwilę, bo kozik jest tłusty i szybko się rozpływa. Przekrawamy go na pół i grillujemy krótko od strony skórki. Ciepły kładziemy na jeszcze lekko ciepłych szparagach i
dymce, połączonych z mieszanką liści i
ziół. Obok podajemy sos z
czarnej porzeczki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu