ßßß
Fot. M&K DUKLAS. DUKLAS.PLCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym - składniki:Sos z czarnej porzeczki i anyżu:100 ml wody2 łyżki cukru8-10 liści czarnej porzeczki2 gwiazdki anyżu1.5 szklanki owoców czarnej porzeczkiSałatka:1 pęczek obranych; białych szparagów1 pęczek zielonych szparagów2 pęczki dymki z małymi cebulkami2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki6 łyżek oleju rydzowegoszczypta brązowego cukrusól wędzona do smaku2 łyżki octu estragonowego1 łyżka miodu gryczanego1 płaska łyżka uprażonego siemienia lnianego; jeszcze ciepłego2 koziki (serki kozie dojrzewające)garść mieszanych liści i ziół np. rukwi wodnej; bazylii ; estragonu ; melisy ; musztardowcaSałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym - sposób przygotowania: Robimy sos porzeczkowy. Z wody i cukru gotujemy syrop, redukując go na małym ogniu z listkami porzeczki i anyżem. Wyławiamy listki i do gorącego syropu dodajemy porzeczki. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Wyławiamy anyż i miksujemy sos. Następnie przecieramy przez drobne sitko. Przygotowujemy sałatkę. Szparagi przekładamy do miski. Dymki razem z kawałkiem zielonej części (tak na długość 4 cm) przekrawamy wzdłuż na połówki. Wrzucamy do szparagów, dodajemy czosnek, 2 łyżki oleju rydzowego, szczyptę brązowego cukru. Delikatnie mieszamy i przekładamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z dwóch stron, tak by warzywa zachowały jędrność, ale lekko się przypiekły (będą miały dymny posmak). Przekładamy do miski, oprószamy wędzoną solą. Z octu estragonowego, 4 łyżek oleju rydzowego, miodu gryczanego i odrobiny soli kręcimy sos, dodajemy do gorących warzyw, wsypujemy też siemię lniane. Na ruszcie, na którym smażyliśmy warzywa, przypiekamy ser - zaledwie przez chwilę, bo kozik jest tłusty i szybko się rozpływa. Przekrawamy go na pół i grillujemy krótko od strony skórki. Ciepły kładziemy na jeszcze lekko ciepłych szparagach i dymce, połączonych z mieszanką liści i ziół. Obok podajemy sos z czarnej porzeczki.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu