ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym

Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agata Wojda
Fot. M&K DUKLAS. DUKLAS.PL
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym - składniki:
Sos z czarnej porzeczki i anyżu:
100 ml wody
2 łyżki cukru
8-10 liści czarnej porzeczki
2 gwiazdki anyżu
1.5 szklanki owoców czarnej porzeczki
Sałatka:
1 pęczek obranych; białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
2 pęczki dymki z małymi cebulkami
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki
6 łyżek oleju rydzowego
szczypta brązowego cukru
sól wędzona do smaku
2 łyżki octu estragonowego
1 łyżka miodu gryczanego
1 płaska łyżka uprażonego siemienia lnianego; jeszcze ciepłego
2 koziki (serki kozie dojrzewające)
garść mieszanych liści i ziół np. rukwi wodnej; bazylii ; estragonu ; melisy ; musztardowca
Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym - sposób przygotowania: Robimy sos porzeczkowy. Z wody i cukru gotujemy syrop, redukując go na małym ogniu z listkami porzeczki i anyżem. Wyławiamy listki i do gorącego syropu dodajemy porzeczki. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Wyławiamy anyż i miksujemy sos. Następnie przecieramy przez drobne sitko. Przygotowujemy sałatkę. Szparagi przekładamy do miski. Dymki razem z kawałkiem zielonej części (tak na długość 4 cm) przekrawamy wzdłuż na połówki. Wrzucamy do szparagów, dodajemy czosnek, 2 łyżki oleju rydzowego, szczyptę brązowego cukru. Delikatnie mieszamy i przekładamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z dwóch stron, tak by warzywa zachowały jędrność, ale lekko się przypiekły (będą miały dymny posmak). Przekładamy do miski, oprószamy wędzoną solą. Z octu estragonowego, 4 łyżek oleju rydzowego, miodu gryczanego i odrobiny soli kręcimy sos, dodajemy do gorących warzyw, wsypujemy też siemię lniane. Na ruszcie, na którym smażyliśmy warzywa, przypiekamy ser - zaledwie przez chwilę, bo kozik jest tłusty i szybko się rozpływa. Przekrawamy go na pół i grillujemy krótko od strony skórki. Ciepły kładziemy na jeszcze lekko ciepłych szparagach i dymce, połączonych z mieszanką liści i ziół. Obok podajemy sos z czarnej porzeczki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602960/salatka z grillowanych szparagow i siemienia z kozikiem/p