Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zielonapatelka

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 opakowanie żytniego
makaronu penne1 dojrzałe
avocado1 pęczek
zielonych szparagów (około 400g)kawałki
sera gran padano lub
parmezanukilkanaście listków
bazyliiłyżeczka
cukruodrobina
solioliwa do smażenia
Bazyliowe pesto:2 szklanki świeżej
bazyliićwierć szklanki
oliwy z oliwek3 łyżki
orzeszków piniowych1 ząbek
czosnkuświeżo zmielony
pieprzodrobina
soliŻytnie penne ze
szparagami i
bazyliowym pesto - sposób przygotowania: Do pracy!
Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie, odcedzamy gdy będzie al dente. W tym czasie myjemy
szparagi, odcinamy twarde końcówki (około 3cm). Gdy będzie trzeba - delikatnie obieramy jedynie końcówki.
Szparagi kroimy na około 4cm kawałki, a następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy smażymy przez około 5-7 minut, przyprawiając je odrobiną
cukru i
soli. Gdy będą gotowe - ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki, żeby się nie przypaliły. Listka
bazylii kroimy na paseczki,
avocado obieramy o kroimy w paski lub w kosteczkę. Pesto przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z gorącym z
makaronem. Następnie dodajemy kawałki
avocado,
szparagi oraz paseczki z listków
bazylii. Mieszamy. Danie podajemy ciepłe, posypana kawałkami
sera gran padano oraz udekorowane listkami
bazylii.
Bazyliowe pesto:
Bazylię myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem. Wkładamy ją do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy na dużych obrotach na gładką masę. Gdy nie wykorzystamy całego pesto - można przechowywać w lodówce w dokładnie zamkniętym słoiku. Dobra rada:
Makaron z
bazyliowym pesto i zielonymi warzywami smakuje równie dobrze z kawałkami
indyka lub
kurczaka - wystarczy je podsmażyć na patelni wraz z odrobiną
curry,
przyprawy z
czerwonej papryki,
pieprzu i
soli.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu