ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia węgierskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bulgoczące naleśniki - składniki:20 dag mąki1 jajko2 szklanki mleka1/2 szklanki wody mineralnejtłuszczsólcukierNadzienie:1/2 kg półtłustego białego sera1 jajkoskórka otarta z 2 cytryn2 cukru waniliowego4 łyżki cukru kryształu15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku)Oraz:1/2 kostki masła2 szklanki śmietany (22-proc.)cukier kryształ (po 2 łyżki na każdy rząd naleśników)Bulgoczące naleśniki - sposób przygotowania: Ubij lub zmiksuj składniki naleśników, dodaj wodę mineralną i odstaw na godzinę. Patelnię rozgrzej i przetrzyj tłuszczem (kroplą oleju lub smalcu). Równo rozprowadź i usmaż 16 naleśników (z obu stron na złoty kolor). Utrzyj składniki nadzienia i posmaruj naleśniki. Zwiń w ruloniki. Naczynie z żaroodpornego szkła posmaruj masłem i wysyp cukrem. Ułóż warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadź na wierzchu śmietanę. Na to ułóż drugą warstwę naleśników i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana. Przykryj folią aluminiową, piecz 30 minut w temp. 200 st. C, aby wszystko zaczęło pięknie bulgotać. Zdejmij folię, zapiekaj jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skorupka.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu