ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na tort o średnicy 22 cm)Biszkopt orzechowy:500 g orzechów włoskich300 g cukru pudruskórka otarta z 1 cytryny8 jajekKrem czekoladowy:100 ml śmietanki 36%100 g cukru1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy50 g miodu200 g czekolady deserowej175 g czekolady mlecznej200 g masła w kawałkachOraz:100 g uprażonych orzechów włoskich do posypania kremuPulpa z czarnej porzeczki :250 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki wody1 łyżka cukruPolewa czekoladowa:160 g czekolady deserowej50 ml śmietanki50 ml mlekaTort orzechowy z Galicji - sposób przygotowania: Łączymy rozdrobnione orzechy włoskie z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 24 godz. Następnie mieszamy z jajkami. Masę wlewamy do tortownicy owiniętej od spodu folią aluminiową. Pieczemy 35 min w temp. 170 st. C. Po ostudzeniu kroimy na trzy warstwy. Robimy krem czekoladowy. Śmietankę, cukier, kawę i miód podgrzewamy do pierwszego zagotowania. Łączymy z obiema czekoladami, już nie gotując. Masę ubijamy mikserem, dodajemy masło i nadal ubijamy, aż masa wystygnie. Odstawiamy, a gdy będzie zupełnie chłodna, jeszcze raz podbijamy mikserem. Robimy pulpę. Porzeczki miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i gotujemy około minuty, aż powstanie lekki kisiel. Część pulpy nakładamy na pierwszą warstwę biszkoptu włożoną do tortownicy. Na pulpę kładziemy krem kawowy, wrzucamy orzechy i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Ponownie smarujemy pulpą i kremem, obsypujemy orzechami. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy kremem i odstawiamy do lodówki. Robimy polewę - rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mleko, mieszamy. Tort oblewamy polewą i wyrównujemy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu