ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Eklerki Magdalenki - składniki:Ciasto:165 ml mleka110 ml wody150 g masłałyżka cukru2 szklanki mąki8 jajekBita śmietana :500 ml śmietany 36%1.5 szklanki mleka0.5 szklanki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 duże żółtkaDo dekoracji:lukier lub czekolada wg uznaniaEklerki Magdalenki - sposób przygotowania: Mleko i wodę zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać. Stale gotując, stopniowo dosypywać mąkę. Zdjąć ciasto z gazu, poczekać aż trochę ostygnie i kolejno wbijać po dwa jajka. Całość wymieszać na gładkie ciasto, następnie przełożyć do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskać nieduże języczki. Piec w temp.: 200 st. C przez 10/15 min. oraz.: 180 st. C przez kolejne 20 minut. Trzeba pamiętać że nie należy otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia bo ciasto opadnie. W międzyczasie zagotować szklankę mleka z cukrem. Żółtka wymieszać z mąką i pozostałym mlekiem, dolać do gotującego mleka. Gotować ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji. Śmietanę ubić z odrobiną cukru i śmietan - fixem. Masę budyniowa wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Do wypełnienia eklerków nadaje się także każdy gotowy krem, wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru. Po upieczeniu, ostudzić, wypełniać bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblać polewą i gotowe:) SMACZNEGOPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu