ßßß
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)24 duże krewetki8 posiekanych ząbków czosnku2 łyżki masła1 łyżeczka olej usok z 1/2 cytryny50 g tequiliSos guajillo:3 ostre czarne papryki guajillo8 pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkuolejsólpieprzSalsa picco de gallo:1 posiekana czerwona cebula3-4 posiekane pomidory1 posiekana chilisok z 1/2 cytrynysok z 1 pomarańczy1 łyżka listków kolendrysólpieprzKrewetki z salsą - sposób przygotowania: Zrób sos guajillo: usmaż na oleju pół posiekanej cebuli i 3 pokrojone pomidory. Po 5 minutach dodaj resztę składników oprócz guajillo (pomidory i cebulę dodaj w całości), wlej pół litra wody. Gotuj 20-25 minut. Potem dodaj guajillo (też w całości), gotuj 8 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko (sos nie musi być gęsty). Przypraw solą i pieprzem. Zrób salsę: wymieszaj składniki, przypraw. Przygotuj krewetki: rozgrzej masło i olej, zeszklij czosnek. Włóż krewetki, wlej sok cytrynowy. Zwiększ ogień, wlej tequilę, podpal. Przypraw solą i pieprzem, jeszcze raz ustaw na małym ogniu. Włóż 7 łyżek salsy. Gotuj 30-60 sekund, mieszając. Dodaj sos guajillo, wymieszaj.Podawaj z sałatką z kaktusa i czerwonym ryżem. Możesz posypać kozim serem i kolendrą.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu