ßßß
- 200 g. krewetek tygrysich, mrożonych lub świeżych - oczyszczonych- 120 g. makaronu soba- 3 średniej wielkości pomidory- cebula- ząbek czosnku- papryczka chili- czerwony pieprz - kilka ziarenek- sól i pieprz- kilka gałązek świeżej kolendry- olej rzepakowyMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy polewając zimną wodą. Odstawiamy.Jeśli korzystamy z mrożonych krewetek, wkładamy je do garnka i zalewamy letnią wodą. Po 15 minutach odcedzamy.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy lekko osoloną na niewielkiej ilości oleju, przez około 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Wszystko smażymy 2 minuty, a następnie dodajemy krewetki i smażymy kolejne 5 minut.Na patelnię przekładamy pokrojone w dość drobną kostkę pomidory oraz kilka ziarenek czerwonego pieprzu. Zmniejszamy ogień pod patelnią i całość dusimy przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.Na patelnię przekładamy makaron i wszystko podgrzewamy przez 2 minuty.Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną kolendrą.Smacznego!