Wykonanie
To danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony
makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad.Składniki:400 g surowych
krewetek (w ostateczności mogą być ugotowane)720 ml kwaśnej
śmietany 18%1 puszka
pomidorów4 ząbki
czosnku1-3 łyżeczki
dżemu z papryczek przepis tutaj (klik) (opcjonalnie 1 świeża
papryczka chili)
makaron wstążki z
czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania)
sól,
pieprzWykonanie:
Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane
krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu
krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię.Do pancerzyków dodajemy
śmietanę,
pomidory,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
dżem z
papryczek chili. Całość gotujemy ok. 20 min. Lekko solimySos przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pancerzyków, większych kawałków
pomidorów i
czosnku.Do przecedzonego sosu dodajemy obrane
krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Do sosu z
krewetkami dodajemy ugotowany al dente
makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby
makaron nie wpił sosu.Smacznego