ßßß
To danie można określić jednym słowem - pychota:-). Tak przyrządzony makaron nadaje się zarówno na romantyczną kolację jak i zwykły obiad.Składniki:400 g surowych krewetek (w ostateczności mogą być ugotowane)720 ml kwaśnej śmietany 18%1 puszka pomidorów4 ząbki czosnku1-3 łyżeczki dżemu z papryczek przepis tutaj (klik) (opcjonalnie 1 świeża papryczka chili)makaron wstążki z czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania)sól, pieprzWykonanie:Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię.Do pancerzyków dodajemy śmietanę, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i dżem z papryczek chili. Całość gotujemy ok. 20 min. Lekko solimySos przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pancerzyków, większych kawałków pomidorów i czosnku.Do przecedzonego sosu dodajemy obrane krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy solą i pieprzem.Do sosu z krewetkami dodajemy ugotowany al dente makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby makaron nie wpił sosu.Smacznego
