Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak

Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 szklanki
kaszy gryczanej1
jajko3 łyżki
mąkisólpieprz100 ml gęstej 12%
śmietanyalbo gęstego greckiego lub bałkańskiego
jogurtu4
korniszony lub
kiszone ogórki200 g
wędzonego łososiaolej do smażeniaPlacki z
kaszy gryczanej - sposób przygotowania: Gotujemy
kaszę według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy, przekładamy do miski, dodajemy
jajko,
mąkę, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na
oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze
śmietaną, kawałkiem
ogórka oraz plasterkiem
łososia.Kotlet nie musi być z
mięsa
). Możesz podawać do nich na przykład smażone
buraczki lub surówkę z
marchewki, a także sos
koperkowy lub
grzybowy. Placki z
kaszy gryczanej 1 szklanka
kaszy gryczanej 300 g
białego sera 2
jajka 3 łyżka
masła 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki 3 łyżki
tartej bułki 2 łyżki
oleju sól pieprz KaszęCiepła kolacja z
kaszą
Do przygotowania tych placków można wykorzystać
kaszę, która została z obiadu. Dla urozmaicenia ich smaku, możesz dodać do nich np. pokrojoną w kostkę, przesmażoną i osączoną z nadmiaru tłuszczu
cebulkę lub
ostrą paprykę (posiekaną w drobną kosteczkę lub w proszku). Placki z
kaszy gryczanej 1Bardzo krótka lista zakupów - gotuj z tego, co masz w domu

? Podaj z ulubioną
sałatką lub sosem, na przykład prostym
sosem pomidorowym. 1 szklanka
kaszy gryczanej 300 g
białego sera 2
jajka 3 łyżka
masła 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki 3 łyżki
tartej bułki 2 łyżki
oleju sól pieprz Placki z
kaszy gryczanej - sposób przygotowania:
Kaszę wsyp doPełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

, możesz dodać do nich nieco pokrojonej w drobną kostkę i podsmażonej
cebulki. Dobrym dodatkiem do nich będzie na przykład pikantna surówka z kiszonej lub
czerwonej kapusty. Placki z
kaszy gryczanej 1 szklanka
kaszy gryczanej 300 g
białego sera 2
jajka 3 łyżka
masła 3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiKasza gryczana w roli głównej

dłonie
wodą. Placki z
kaszy gryczanej 1 szklanka
kaszy gryczanej 300 g
białego sera 2
jajka 3 łyżka
masła 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki 3 łyżki
tartej bułki 2 łyżki
oleju sól pieprz Kaszę wsyp do rondelka, wlej pół litra wrzącej
wody, dodaj łyżkę
masła i szczyptę
soli. Gotuj na małym ogniu