ßßß
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 szklanki kaszy gryczanej1 jajko3 łyżki mąkisólpieprz100 ml gęstej 12% śmietanyalbo gęstego greckiego lub bałkańskiego jogurtu4 korniszony lub kiszone ogórki200 g wędzonego łososiaolej do smażeniaPlacki z kaszy gryczanej - sposób przygotowania: Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy, przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kawałkiem ogórka oraz plasterkiem łososia.Kotlet nie musi być z mięsa
). Możesz podawać do nich na przykład smażone buraczki lub surówkę z marchewki, a także sos koperkowy lub grzybowy. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz KaszęCiepła kolacja z kaszą
Do przygotowania tych placków można wykorzystać kaszę, która została z obiadu. Dla urozmaicenia ich smaku, możesz dodać do nich np. pokrojoną w kostkę, przesmażoną i osączoną z nadmiaru tłuszczu cebulkę lub ostrą paprykę (posiekaną w drobną kosteczkę lub w proszku). Placki z kaszy gryczanej 1Bardzo krótka lista zakupów - gotuj z tego, co masz w domu
? Podaj z ulubioną sałatką lub sosem, na przykład prostym sosem pomidorowym. 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Placki z kaszy gryczanej - sposób przygotowania: Kaszę wsyp doPełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]
, możesz dodać do nich nieco pokrojonej w drobną kostkę i podsmażonej cebulki. Dobrym dodatkiem do nich będzie na przykład pikantna surówka z kiszonej lub czerwonej kapusty. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszkiKasza gryczana w roli głównej
dłonie wodą. Placki z kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy gryczanej 300 g białego sera 2 jajka 3 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki 2 łyżki oleju sól pieprz Kaszę wsyp do rondelka, wlej pół litra wrzącej wody, dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu