Wykonanie
Receptura stara jak świat, ale smakują jak najbardziej wyszukane danie. Tradycyjne placki ziemniaczane! Nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Ze
śmietaną, z
cukrem, z
cukrem i
śmietaną, albo same. Milion pomysłów na dodatki do samych w sobie pysznych placuszków. Tradycyjne placki w nowoczesnym wydaniu z wędzonym łososiem? Dlaczego nie! Smakują cudownie i chyba zostaną moim faworytem jak narazie :) Zapraszam do gotowania! :)

składniki1 kg
ziemniaków1
cebula1 łyżka
mąki2
jajkaodrobina
mlekasól i
pieprzolejsos:2 łyżki
śmietany2 łyżki
jogurtu2 ząbki
czosnkusól i
pieprzbazyliałosoś wędzonyZiemniaki obieramy ze skóry i wrzucamy razem z
cebulą do maszynki ze specjalnymi ostrzami do
ziemniaków (jeśli nie posiadamy takiej,
ziemniaki można zetrzeć na tarce). Dodajemy
sól,
pieprz.
Jajka rozkłócamy z
mlekiem. Jajeczno-
mleczną mieszaninę dodajemy do masy razem z łyżką
mąki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (sekret udanych i pulchnych placków, dokładne mieszanie widelcem do dokładnego wymieszania się składników). Rozgrzewamy sporą ilość
oleju na patelni i gdy będzie już dobrze rozgrzany chochlą nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy małe placuszki. Zabierzmy się za przygotowanie sosu.
Śmietanę łączymy z
jogurtem,
czosnek przecieramy przez praskę i dodajemy do
śmietany i
jogurtu, a na koniec solimy i
pieprzymy i dobrze mieszamy. Gdy placki będą już gotowe (smązymy je z obu stron do osiągnięcia rumianej skórki, pamiętajmy, aby nie smażyć za szybko bo placki będą suche) odsączamy je papierem ręcznikowym z tłuszczu. Układamy na talerzu, kładziemy kleks sosu, kawałek
wędzonego łososia i posypujemy pokrojoną
bazylią! Smacznego! :)






