ßßß Cookit - przepis na Hamburger z szynką parmeńską i pesto

Hamburger z szynką parmeńską i pesto

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ryszard Majewski
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia USA
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pesto:
10 łyżek oliwy extra vergine
1 szklanka listków świeżej bazylii
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól
Oraz:
80 g parmeńskiej szynki
1 czerwona papryka
8-12 chipsów 'Salt Vinegar' (można zastapić innymi o łagodnym smaku)
4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
4 burgery (wg przepisu podstawowego)
80 g twardego koziego sera
Burgery - przepis podstawowy:
680 g (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) rostbefu wołowego
sól i pieprz
4 łyżeczki oleju
Hamburger z szynką parmeńską i pesto - sposób przygotowania: Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Miksujemy składniki bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną paprykę - w cienkie słupki. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Na spodach bułek układamy paski szynki, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601040/hamburger z szynka parmenska i pesto/p