Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ryszard Majewski

Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USA

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pesto:10 łyżek
oliwy extra vergine1 szklanka listków świeżej
bazylii2 łyżki startego
parmezanu1 ząbek
czosnkusólOraz:80 g
parmeńskiej szynki1
czerwona papryka8-12
chipsów 'Salt Vinegar' (można zastapić innymi o łagodnym smaku)4
bułki z
otrębami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania
bułek (ok. 80 g)4 burgery (wg przepisu podstawowego)80 g twardego
koziego seraBurgery - przepis podstawowy:680 g (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu)
rostbefu wołowegosól i
pieprz4 łyżeczki
olejuHamburger z
szynką parmeńską i pesto - sposób przygotowania: Oczyszczony
rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy
olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Miksujemy składniki
bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry
szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną
paprykę - w cienkie słupki.
Bułki kroimy na pół i smarujemy
masłem. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki
bułek i lekko je rumienimy. Na spodach
bułek układamy paski
szynki,
paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym
serem. Zapiekamy, aż
ser się stopi. Układamy
chipsy i przykrywamy połówkami
bułek.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu