Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ryszard Majewski

Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USA

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)120 g
wędzonego boczku w plasterkach1
zielona papryka4 łyżeczki
oleju4
jajka kury zielononóżki kuropatwianej4
bułki z
otrębami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania
bułek (ok. 80 g)4 burgery (wg przepisu podstawowego)Burgery - przepis podstawowy:680 g
rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
sól i
pieprz4 łyżeczki
olejuHamburger z
wędzonym boczkiem i
jajkiem sadzonym - sposób przygotowania: Oczyszczony
rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy
olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Plastry
boczku układamy na blasze i pieczemy w temp. 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące).
Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego, skrapiamy
olejem i pieczemy do miękkości. Wkładamy do torby foliowej, szczelnie zawiązujemy, po 30 min wyjmujemy. Obieramy ze skórki i kroimy w podłużne paski. Na
oliwie lub
maśle smażymy
jajka sadzone.
Bułki kroimy na pół i smarujemy
masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki
bułek i lekko je rumienimy. Zgrillowane burgery układamy na spodach
bułek i posypujemy pokrojoną
papryką. Na niej układamy chrupiące plastry
boczku oraz po
jajku sadzonym. Przykrywamy górnymi połówkami
bułek.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu