Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ryszard Majewski

Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USA

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)120 g
wędzonego boczku w plastrach4 łyżeczki
cukru2 duże
czerwone cebule2 łyżki
octu balsamicznego4
bułki z ziarenkami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania
bułek (ok. 80 g)4 burgery (wg przepisu podstawowego)120 g
sera cheddar (albo mimolette)Burgery - przepis podstawowy:680 g
rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
sól i
piperz4 łyżeczki
olejuHamburger z
wędzonym boczkiem i karmelizowaną
cebulą - sposób przygotowania: Oczyszczony
rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy
olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Plastry
boczku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące).
Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Robimy karmel, rozpuszczając w rondlu
cukier. Dodajemy pokrojoną w piórka lub półplasterki
cebulę, kilka kropel
wody oraz
ocet balsamiczny, i dusimy na małym ogniu, aż
cebula zmięknie.
Bułkę kroimy na pół i smarujemy miękkim
masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki
bułek i lekko je rumienimy. Na spodach
bułek układamy kolejno: burgera, chrupiące plastry
wędzonego boczku, karmelizowaną
cebulę i
ser. Zapiekamy chwilę w opiekaczu lub piekarniku, a gdy
ser się stopi, przykrywamy górnymi połówkami
bułek.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu