ßßß Cookit - przepis na Hamburger z wędzonym boczkiem i karmelizowaną cebulą

Hamburger z wędzonym boczkiem i karmelizowaną cebulą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ryszard Majewski
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia USA
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
120 g wędzonego boczku w plastrach
4 łyżeczki cukru
2 duże czerwone cebule
2 łyżki octu balsamicznego
4 bułki z ziarenkami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
4 burgery (wg przepisu podstawowego)
120 g sera cheddar (albo mimolette)
Burgery - przepis podstawowy:
680 g rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
sól i piperz
4 łyżeczki oleju
Hamburger z wędzonym boczkiem i karmelizowaną cebulą - sposób przygotowania: Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Plastry boczku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące). Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Robimy karmel, rozpuszczając w rondlu cukier. Dodajemy pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę, kilka kropel wody oraz ocet balsamiczny, i dusimy na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Bułkę kroimy na pół i smarujemy miękkim masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Na spodach bułek układamy kolejno: burgera, chrupiące plastry wędzonego boczku, karmelizowaną cebulę i ser. Zapiekamy chwilę w opiekaczu lub piekarniku, a gdy ser się stopi, przykrywamy górnymi połówkami bułek.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600899/hamburger z wedzonym boczkiem i karmelizowana cebula/p