Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Placki ziemniaczane przekładane duszoną
cebulą z sosem
żurkowym - składniki:ok. 1.5 kg
ziemniaków1 duża biała
cebula4
czerwone cebule50 g
masła200 ml 30%
śmietanki200 ml
wywaru warzywnego100 ml zakwasu na żurek100 ml
oleju3
jajkakilka gałązek
tymiankusólpieprzmajeranekPlacki ziemniaczane przekładane duszoną
cebulą z sosem
żurkowym - sposób przygotowania:
Ziemniaki i
cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą
cebulę, łączymy z
ziemniakami,
jajkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni roztapiamy
masło i dusimy
czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z
tymiankiem. W rondelku podgrzewamy
wywar, zakwas i
śmietanę, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Podajemy z
czerwoną cebulą i sosem
żurkowym.Placki ziemniaczane z
cukiniąPostmodernizm

Placki ziemniaczane przekładane duszoną
cebulą z sosem
żurkowym (dla 10 osób)ok. 1,5 kg
ziemniaków 1 duża biała
cebula 4
czerwone cebule 50 g
masła 200 ml
śmietanki 30% 200 ml
wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml
oleju 3
jajka kilka gałązek
tymianku sól pieprz majeranekWięcej o Placki ziemniaczane przekładane duszoną
cebulą z sosem
żurkowymPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu