ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia indyjska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 pierś indyka1/2 szklanki wina ryżowego lub wódki3 łyżki oleju sezamowego1 łyżka posiekanego imbirusólsok z 1/2 cytryny1/2 szklanki czerwonego wina1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżeczki cukru trzcinowego8-10 młodych cebulek2-3 pomidory1/2 szklanki rosołu z kury100 g orzechów nerkowca1 łyżka sosu sojowego1/4 pęczka szczypioruIndyk z woka z nerkowcem - sposób przygotowania: Przygotowanie: Pierś indyka kroimy w cienkie plastry, zalewamy wódką lub winem ryżowym i zostawiamy na noc. Mięso odcedzamy. Zalewy nie wylewamy. Nerkowce prażymy na suchej patelni. Rozgrzewamy wok. Wlewamy olej sezamowy i czekamy, aż się rozgrzeje. Podsmażamy imbir, wyjmujemy. Podsmażamy partiami mięso, odkładając już usmażone plastry na talerz. Ponownie wkładamy do woka całe mięso, imbir i wlewamy zalewę, w której moczyło się mięso. Solimy. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz czerwonym winem. Chwilę smażymy i wyjmujemy mięso. Do sosu, który pozostał w woku, dodajemy cukier trzcinowy oraz bulwy cebulki w całości. Solimy. Dodajemy pokrojone pomidory ze skórą, pół szklanki rosołu z kury oraz słodką paprykę. Dusimy, aż cebulka odrobinę zmięknie. Wrzucamy nerkowce. Ponownie wkładamy mięso, podgrzewamy. Przyprawiamy sosem sojowym, posypujemy posiekanym szczypiorem. Potrawę można podawać z ryżem. Rozgrzewa, odżywia. Zalecamy przy osłabieniu odporności, nadwrażliwości na zimno, osłabieniu sił witalnych, niskim ciśnieniu krwiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu