ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)6 dolnych części udek lub 10 skrzydełekPanierka:1.5 opakowania czosnku granulowanego2.5 łyżki mąki kukurydzianej /pszenną też dopuszczamy/Pieprz cayenne lub słodka papryka /tryb ostry lub normalny/1 łyżkę soli /najlepiej morskiej drobno zmielonej/1/2 łyżeczki cukru /mile widziany trzcinowy/Olej do głębokiego smażeniaMarynata:4 łyżki jasnego sosu sojowegoSok z jednej cytryny4 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru /podobnie j.w.Chrupiące udka (lub skrzydełka) inaczej - sposób przygotowania: Potrawa niby banalna, bo każdy dziś potrafi zrobić pikantne skrzydełka - ale chyba nie takie. Zaczynamy 12 godz. wcześniej, mieszamy wszystkie składniki marynaty i umieszczamy w niej udka bądź skrzydełka /można też jedne i drugie/ te ostatnie dzielimy na trzy części z czego końcówki odrzucamy. Polecam szczelne torebki do marynowania lub zwykłe spożywcze torby plastikowe, należy tylko pomyśleć nad szczelnym zamknięciem. Nie musi to być pełne 12 godz., dobrze jednak zachować minimum 5 godz. Następnie po wyjęciu osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy olej na patelni do głębokiego smażenia lub woku. W misce mieszamy wszystkie składniki panierki. I tu mamy dwie możliwości, ostra to płaska łyżeczka pieprzu cayenne druga to łyżka słodkiej papryki. Udka lub skrzydełka obtaczamy panierką, najlepiej jest znów użyć torebki foliowej /genialna metoda/. Usuwamy nadmiar panierki i czekamy, aż tłuszcz zacznie lekko dymić. Ze względu na temperaturę, ostrożnie wrzucamy nasze udka. SmażymKurczak w 40 ząbkach czosnkuPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu