Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor risza2
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)6 dolnych części udek lub 10 skrzydełekPanierka:1.5 opakowania
czosnku granulowanego2.5 łyżki
mąki kukurydzianej /pszenną też dopuszczamy/
Pieprz cayenne lub
słodka papryka /tryb ostry lub normalny/1 łyżkę
soli /najlepiej morskiej drobno zmielonej/1/2 łyżeczki
cukru /mile widziany trzcinowy/
Olej do głębokiego smażeniaMarynata:4 łyżki jasnego
sosu sojowegoSok z jednej
cytryny4 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
cukru /podobnie j.w.Chrupiące udka (lub skrzydełka) inaczej - sposób przygotowania: Potrawa niby
banalna, bo każdy dziś potrafi zrobić pikantne skrzydełka - ale chyba nie takie. Zaczynamy 12 godz. wcześniej, mieszamy wszystkie składniki marynaty i umieszczamy w niej udka bądź skrzydełka /można też jedne i drugie/ te ostatnie dzielimy na trzy części z czego końcówki odrzucamy. Polecam szczelne
torebki do marynowania lub zwykłe spożywcze torby plastikowe, należy tylko pomyśleć nad szczelnym zamknięciem. Nie musi to być pełne 12 godz., dobrze jednak zachować minimum 5 godz. Następnie po wyjęciu osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy
olej na patelni do głębokiego smażenia lub woku. W misce mieszamy wszystkie składniki panierki. I tu mamy dwie możliwości, ostra to płaska łyżeczka
pieprzu cayenne druga to łyżka
słodkiej papryki. Udka lub skrzydełka obtaczamy panierką, najlepiej jest znów użyć
torebki foliowej /genialna metoda/. Usuwamy nadmiar panierki i czekamy, aż tłuszcz zacznie lekko dymić. Ze względu na temperaturę, ostrożnie wrzucamy nasze udka. Smażym
Kurczak w 40 ząbkach
czosnkuPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu