Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert MakłowiczCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)500 g kurzych skrzydełek3 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowego1
cytryna1 łyżka
miodu1 łyżka dobrego
keczupu1/2 filiżanki
oliwy (ewentualnie
oleju)Skrzydełka kurze barbecue - sposób przygotowania:
Cytrynę porządnie wyszorować we wrzątku, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Czosnek rozetrzeć z
solą. Wszystko to dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać sosem skrzydełka, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin (można na noc), kilkakrotnie obrócić. Skrzydełka ułożyć na ruszcie nie za blisko węgla, bo się spalą, piec ok. 5 min z obu stron, smarując w trakcie pieczenia marynatą (najwygodniej robić to niedużym, płaskim pędzelkiem z długim trzonkiem). Tak samo upiec można inne części
kurczaka. Piersi, udka czy nóżki trzeba oczywiście piec dłużej, ok. 10-15 min. Trzeba uważać, żeby
kurczaka nie wysuszyć, zwłaszcza piersi. Najlepiej po 7 min zacząć sprawdzać - jeśli po nakłuciu widelcem wypłynie sos nie różowy, lecz jasny,
mięso jest gotowe. Całego
kurczaka lepiej wprzódy gotować ok. 30 min, następnie podzielić na ćwiartki, marynować i piec 15 min z obu stron. Można też upiec
kurczaka bez obgotowania,Jak zrobić
sos barbecuePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu