ßßß Cookit - przepis na Indyk z woka z orzechami nerkowca

Indyk z woka z orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały, Piotr Bikont
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia indyjska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1 pierś indyka
1/2 szklanki wina ryżowego lub wódki
100 g orzechów nerkowca
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego imbiru
sól
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru trzcinowego
8-10 młodych cebulek
2-3 pomidory
1/2 szklanki rosołu drobiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1/4 pęczka szczypioru
Indyk z woka z orzechami nerkowca - sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w cienkie plastry, zalewamy wódką lub winem ryżowym i zostawiamy na noc. Wyjmujemy mięso. Zalewy nie wylewamy. Nerkowce prażymy na suchej patelni. Rozgrzewamy wok. Wlewamy olej sezamowy i czekamy, aż się rozgrzeje. Podsmażamy imbir, wyjmujemy. Podsmażamy partiami mięso, odkładając już usmażone plastry na talerz. Ponownie wkładamy do woka całe mięso, imbir i wlewamy zalewę, w której moczyło się mięso. Solimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wino. Chwilę dusimy i wyjmujemy mięso. Do sosu, który został w woku, dodajemy cukier trzcinowy oraz całe cebulki. Solimy. Dodajemy pokrojone pomidory ze skórą, pół szklanki rosołu z kury oraz słodką paprykę. Dusimy, aż cebulki odrobinę zmiękną. Wrzucamy nerkowce. Ponownie wkładamy mięso, podgrzewamy. Przyprawiamy sosem sojowym, posypujemy posiekanym szczypiorem. Potrawę można podawać z ryżem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/165440566/indyk z woka z orzechami nerkowca/p