Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały, Piotr BikontPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1
pierś indyka1/2 szklanki
wina ryżowego lub
wódki100 g
orzechów nerkowca3 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka posiekanego
imbirusólsok z 1/2
cytryny1/2 szklanki
czerwonego wina2 łyżeczki
cukru trzcinowego8-10
młodych cebulek2-3
pomidory1/2 szklanki rosołu drobiowego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
sosu sojowego1/4 pęczka
szczypioruIndyk z woka z
orzechami nerkowca - sposób przygotowania:
Pierś indyka kroimy w cienkie plastry, zalewamy
wódką lub
winem ryżowym i zostawiamy na noc. Wyjmujemy
mięso. Zalewy nie wylewamy.
Nerkowce prażymy na suchej patelni. Rozgrzewamy wok. Wlewamy
olej sezamowy i czekamy, aż się rozgrzeje. Podsmażamy
imbir, wyjmujemy. Podsmażamy partiami
mięso, odkładając już usmażone plastry na talerz. Ponownie wkładamy do woka całe
mięso,
imbir i wlewamy zalewę, w której moczyło się
mięso. Solimy. Skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
wino. Chwilę dusimy i wyjmujemy
mięso. Do sosu, który został w woku, dodajemy
cukier trzcinowy oraz całe
cebulki. Solimy. Dodajemy pokrojone
pomidory ze skórą, pół szklanki rosołu z
kury oraz
słodką paprykę. Dusimy, aż
cebulki odrobinę zmiękną. Wrzucamy
nerkowce. Ponownie wkładamy
mięso, podgrzewamy. Przyprawiamy
sosem sojowym, posypujemy posiekanym
szczypiorem. Potrawę można podawać z
ryżem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu