Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Łukasz Zandecki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 (2.5 kg)
karp3
marchewki1
pietruszka20 dag
selera4
cebule1/2 łyżeczki
imbiru10 ziaren
pieprzuSos z piernikiem:1 szklanka
ciemnego piwa1/2 szklanki
wywaru z ryby5 dag piernika5 dag
migdałów1/2 łyżki
masła3 dag
rodzynek2-3 łyżki
soku z cytryny lub 1/2 kieliszka
czerwonego winacukier lub
miódsólKarp po polsku - sposób przygotowania:
Karpia oskrob, spraw i umyj. Odetnij głowę, płetwy i ogon. Z głowy usuń skrzela i oczy,
rybę pokrój na dzwonka. Warzywa oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej 8 szklanek wrzątku, dodaj głowę
karpia i obrane
cebule. Gotuj 20 minut, dodaj
imbir,
pieprz i dzwonka
karpia, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Zrób sos:
migdały sparz i obierz (kilka zostaw do przybrania), posiekaj. Namocz
rodzynki w wodzie, a piernik w
piwie. Gdy piernik rozmięknie, dodaj
migdały i
wywar z ryby, wymieszaj.
Masło roztop, wlej
piwo z dodatkami i zagotuj, mieszając. Dodaj
rodzynki, przypraw do smaku. Dzwonka
ryby polej sosem, udekoruj
migdałami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu