ßßß Cookit - przepis na Karp po polsku

Karp po polsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Łukasz Zandecki / AG
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 (2.5 kg) karp
3 marchewki
1 pietruszka
20 dag selera
4 cebule
1/2 łyżeczki imbiru
10 ziaren pieprzu
Sos z piernikiem:
1 szklanka ciemnego piwa
1/2 szklanki wywaru z ryby
5 dag piernika
5 dag migdałów
1/2 łyżki masła
3 dag rodzynek
2-3 łyżki soku z cytryny lub 1/2 kieliszka czerwonego wina
cukier lub miód
sól
Karp po polsku - sposób przygotowania: Karpia oskrob, spraw i umyj. Odetnij głowę, płetwy i ogon. Z głowy usuń skrzela i oczy, rybę pokrój na dzwonka. Warzywa oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej 8 szklanek wrzątku, dodaj głowę karpia i obrane cebule. Gotuj 20 minut, dodaj imbir, pieprz i dzwonka karpia, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Zrób sos: migdały sparz i obierz (kilka zostaw do przybrania), posiekaj. Namocz rodzynki w wodzie, a piernik w piwie. Gdy piernik rozmięknie, dodaj migdały i wywar z ryby, wymieszaj. Masło roztop, wlej piwo z dodatkami i zagotuj, mieszając. Dodaj rodzynki, przypraw do smaku. Dzwonka ryby polej sosem, udekoruj migdałami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600688/karp po polsku/p