ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 garści szpinaku
100 g gotowanej szynki
1/2 kostki masła
2 łyżki mąki
140 ml tłustej śmietany
150 ml mleka
sól
pieprz
szczypta otartej gałki muszkatołowej
4 jajka
4 łyżki startego sera gruyere
2 łyżki świeżego tymianku
Jajka zapiekane ze szpinakiem - sposób przygotowania: Szpinak płuczemy, blanszujemy, odcedzamy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Rozpuszczamy 25 g masła, wsypujemy mąkę i mieszając, podgrzewamy około minuty. Powoli wlewamy połowę śmietany i mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wlewamy warstwę masy szpinakowo-szynkowej, wbijamy jajko, a na wierzch kładziemy po łyżce śmietany i startego sera. Foremki wkładamy do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C). Pieczemy ok. 12 minut. Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/171093171/jajka zapiekane ze szpinakiem/p