Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 garści
szpinaku100 g
gotowanej szynki1/2 kostki
masła2 łyżki
mąki140 ml tłustej
śmietany150 ml
mlekasólpieprzszczypta otartej
gałki muszkatołowej4
jajka4 łyżki
startego sera gruyere2 łyżki świeżego
tymiankuJajka zapiekane ze
szpinakiem - sposób przygotowania:
Szpinak płuczemy, blanszujemy, odcedzamy i siekamy.
Szynkę kroimy w kostkę. Rozpuszczamy 25 g
masła, wsypujemy
mąkę i mieszając, podgrzewamy około minuty. Powoli wlewamy połowę
śmietany i
mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Następnie wrzucamy pokrojoną
szynkę i
szpinak. Cztery foremki do zapiekania smarujemy
masłem. Do każdej wlewamy warstwę masy
szpinakowo-
szynkowej, wbijamy
jajko, a na wierzch kładziemy po łyżce
śmietany i
startego sera. Foremki wkładamy do większego naczynia wypełnionego do połowy
wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C). Pieczemy ok. 12 minut. Przed podaniem posypujemy
tymiankiem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu