ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto:
1 l mleka
40 dag mąki
4 jaja
1 łyżka oleju
Farsz:
1.5 kg liści szpinaku
3 ząbki czosnku
10 dag masła
1.5 paczki fety
30 dag półtłustego twarogu
1 opakowanie śmietany 12%
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
Naleśniki ze szpinakiem i fetą - sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę miksujemy z mlekiem i żółtkami. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Patelnię smarujemy olejem. Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki. Masło rozpuszczamy w garnku. Pokrojony czosnek i szpinak wrzucamy na masło. Podsmażamy liście ok. 5 min, następnie grubo siekamy. Fetę zgniatamy widelcem i mieszamy z białym serem. Dodajemy szpinak i pieprz, mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietaną z mlekiem, solą i pieprzem. Zapiekamy 40 minut w temp. 180°C.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600822/nalesniki ze szpinakiem i feta/p