Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:1 l
mleka40 dag
mąki4
jaja1 łyżka
olejuFarsz:1.5 kg liści
szpinaku3 ząbki
czosnku10 dag
masła1.5 paczki
fety30 dag półtłustego
twarogu1 opakowanie
śmietany 12%1/2 szklanki
mlekasólpieprzNaleśniki ze
szpinakiem i
fetą - sposób przygotowania: Oddzielamy
białka od
żółtek.
Mąkę miksujemy z
mlekiem i
żółtkami.
Białka ubijamy na pianę. Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Patelnię smarujemy
olejem. Smażymy naleśniki.
Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki.
Masło rozpuszczamy w garnku. Pokrojony
czosnek i
szpinak wrzucamy na
masło. Podsmażamy liście ok. 5 min, następnie grubo siekamy.
Fetę zgniatamy widelcem i mieszamy z
białym serem. Dodajemy
szpinak i
pieprz, mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zalewamy
śmietaną z
mlekiem,
solą i
pieprzem. Zapiekamy 40 minut w temp. 180°C.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu