Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Dorota BiałyCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Egzotyczne risotto - składniki:duża cebula cukrowajasna część pora50 g masłaszklanka długiego ryżu3-4 szklanki bulionu drobiowego1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny100 g gęstej śmietanysólcukier do smakuPrzyprawy :1 łyżeczka kozieradki1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki1/2 małej papryczki chilliszczypta szafranuEgzotyczne risotto - sposób przygotowania: Prażymy kozieradkę i czarnuszkę. Chilli siekamy. Przypraw nie mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i pora. Dodajemy ryż i mieszamy, aby pokrył się tłuszczem. Wlewamy 1/4 szklanki bulionu, dodajemy kozieradkę i czarnuszkę. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu (musi być gorący) i dodajemy chilli oraz szafran, cały czas mieszając. Przy kolejnej porcji bulionu dodajemy skórkę cytrynową. I tak do momentu gdy ryż będzie miękki i lekko kleisty. Na koniec wlewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku.Tartaletki to nadzwyczajnie łatwa do przygotowania przystawka. Kruche ciasto nie może się nie udać, a ciasteczka z farszem o harmonizujących smakach sera pleśniowego i orzechów na maślanym spodzie można schrupać ze smakiem również przy lampce białego wina. Zobacz przepis na orzechowe tarteletki ser