ßßß Cookit - przepis na Egzotyczne risotto

Egzotyczne risotto

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Egzotyczne risotto - składniki:
duża cebula cukrowa
jasna część pora
50 g masła
szklanka długiego ryżu
3-4 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny
100 g gęstej śmietany
sól
cukier do smaku
Przyprawy :
1 łyżeczka kozieradki
1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 małej papryczki chilli
szczypta szafranu
Egzotyczne risotto - sposób przygotowania: Prażymy kozieradkę i czarnuszkę. Chilli siekamy. Przypraw nie mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i pora. Dodajemy ryż i mieszamy, aby pokrył się tłuszczem. Wlewamy 1/4 szklanki bulionu, dodajemy kozieradkę i czarnuszkę. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu (musi być gorący) i dodajemy chilli oraz szafran, cały czas mieszając. Przy kolejnej porcji bulionu dodajemy skórkę cytrynową. I tak do momentu gdy ryż będzie miękki i lekko kleisty. Na koniec wlewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku.
Tartaletki to nadzwyczajnie łatwa do przygotowania przystawka. Kruche ciasto nie może się nie udać, a ciasteczka z farszem o harmonizujących smakach sera pleśniowego i orzechów na maślanym spodzie można schrupać ze smakiem również przy lampce białego wina. Zobacz przepis na orzechowe tarteletki ser
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/165843096/egzotyczne risotto/p