ßßß Cookit - przepis na Prosty pilaw z ciecierzycą

Prosty pilaw z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3/4 szklanki ryżu basmati
35 dag ciecierzycy z puszki
cebula
kilka gałązek świeżej kolendry
1/4 litra odtłuszczonego bulionu wołowego
3-4 łyżki oleju sezamowego
125 ml białego porto po szczypcie mielonych przypraw : kminku ; cynamonu ; goździków i ziela angielskiego
pieprz
sól
Prosty pilaw z ciecierzycą - sposób przygotowania: Ryż wypłukać, osączyć. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i przyprawy. Następnie, mieszając, wsypać ryż i smażyć, aż się zeszkli, tj. ok. 4 min. Wlać bulion i porto. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn, tj. 15?20 min (w tym czasie nie mieszać!). Ciecierzycę dokładnie osączyć, wymieszać z ryżem i podgrzewać, mieszając, 2?3 min. Przykryć garnek ręcznikiem (wchłonie parę) i przykrywką, pozostawić kilka minut na rozgrzanej płycie kuchenki. Gotowy, wyłożony na talerze pilaw posypać posiekanymi listkami kolendry i podawać
Pilaw - ryż pełen smaków
. Możesz go także wykorzystać jako farsz do pieczonego mięsa, np. kurczaka lub indyka. Zobacz również nasze przepisy na: Pilaw z piersi kurczaka Pilaw z dzikim ryżem Pilaw orientalny Pilaw z suszonymi morelami Prosty pilaw z ciecierzycą Cynamonowy pilaw z bakłażanem Pilaw z baraniną
Po prostu ryż - pomysły na obiad i deser
Gotowy, wyłożony na talerze pilaw, można posypać posiekanymi listkami kolendry i podawać na stół. Prosty pilaw z ciecierzycą 3/4 szklanki ryżu basmati 35 dag ciecierzycy z puszki cebula kilka gałązek świeżej kolendry 1/4 litra odtłuszczonego bulionu wołowego 3-4 łyżki oleju sezamowego 125 ml białego
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164206037/prosty pilaw z ciecierzyca/p