Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3/4 szklanki
ryżu basmati35 dag
ciecierzycy z puszki
cebulakilka gałązek świeżej
kolendry1/4 litra odtłuszczonego
bulionu wołowego3-4 łyżki
oleju sezamowego125 ml białego
porto po szczypcie mielonych przypraw :
kminku ;
cynamonu ;
goździków i
ziela angielskiegopieprzsólProsty pilaw z
ciecierzycą - sposób przygotowania:
Ryż wypłukać, osączyć. W rondlu rozgrzać
olej, podsmażyć posiekaną
cebulę i
przyprawy. Następnie, mieszając, wsypać
ryż i smażyć, aż się zeszkli, tj. ok. 4 min. Wlać
bulion i
porto. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż
ryż wchłonie cały płyn, tj. 15?20 min (w tym czasie nie mieszać!).
Ciecierzycę dokładnie osączyć, wymieszać z
ryżem i podgrzewać, mieszając, 2?3 min. Przykryć garnek ręcznikiem (wchłonie parę) i przykrywką, pozostawić kilka minut na rozgrzanej płycie kuchenki. Gotowy, wyłożony na talerze pilaw posypać posiekanymi listkami
kolendry i podawaćPilaw -
ryż pełen smaków

. Możesz go także wykorzystać jako farsz do
pieczonego mięsa, np.
kurczaka lub
indyka. Zobacz również nasze przepisy na: Pilaw
z piersi kurczaka Pilaw z dzikim
ryżem Pilaw orientalny Pilaw z
suszonymi morelami Prosty pilaw z
ciecierzycą Cynamonowy pilaw z
bakłażanem Pilaw z
baraninąPo prostu
ryż - pomysły na obiad i deser

Gotowy, wyłożony na talerze pilaw, można posypać posiekanymi listkami
kolendry i podawać na stół. Prosty pilaw z
ciecierzycą 3/4 szklanki
ryżu basmati 35 dag
ciecierzycy z puszki
cebula kilka gałązek świeżej
kolendry 1/4 litra odtłuszczonego
bulionu wołowego 3-4 łyżki
oleju sezamowego 125 ml białegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu