ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 opakowanie żytniego makaronu penne1 dojrzałe avocado1 pęczek zielonych szparagów (około 400g)kawałki sera gran padano lub parmezanukilkanaście listków bazyliiłyżeczka cukruodrobina solioliwa do smażeniaBazyliowe pesto:2 szklanki świeżej bazyliićwierć szklanki oliwy z oliwek3 łyżki orzeszków piniowych1 ząbek czosnkuświeżo zmielony pieprzodrobina soliŻytnie penne ze szparagami i bazyliowym pesto - sposób przygotowania: Do pracy! Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie, odcedzamy gdy będzie al dente. W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy twarde końcówki (około 3cm). Gdy będzie trzeba - delikatnie obieramy jedynie końcówki. Szparagi kroimy na około 4cm kawałki, a następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy przez około 5-7 minut, przyprawiając je odrobiną cukru i soli. Gdy będą gotowe - ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki, żeby się nie przypaliły. Listka bazylii kroimy na paseczki, avocado obieramy o kroimy w paski lub w kosteczkę. Pesto przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z gorącym z makaronem. Następnie dodajemy kawałki avocado, szparagi oraz paseczki z listków bazylii. Mieszamy. Danie podajemy ciepłe, posypana kawałkami sera gran padano oraz udekorowane listkami bazylii. Bazyliowe pesto: Bazylię myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem. Wkładamy ją do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy na dużych obrotach na gładką masę. Gdy nie wykorzystamy całego pesto - można przechowywać w lodówce w dokładnie zamkniętym słoiku. Dobra rada: Makaron z bazyliowym pesto i zielonymi warzywami smakuje równie dobrze z kawałkami indyka lub kurczaka - wystarczy je podsmażyć na patelni wraz z odrobiną curry, przyprawy z czerwonej papryki, pieprzu i soli.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu