ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa pizza - przepis blogera

Bezglutenowa pizza - przepis blogera

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor tarzynka
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
0.5 szklanki prosa (kaszy jaglanej)
szczypta soli
0.5 łyżeczki suszonego tymianku
0.5 łyżeczki suszonej bazylii
0.25 łyżeczki suszonego rozmarynu
0.5 szklanki mąki grochowej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki siemienia lnianego (używam złocistego
ale można zwykłego)
0.25 szklanki wody
w sumie 4.5 łyżki oliwy (około)
1 łyżka sosu sojowego
4 kawałki (połówki) suszonych pomidorów w oliwie
6-8 plastrów oscypka
suszone oregano do posypania
Bezglutenowa pizza - przepis blogera - sposób przygotowania: Najpierw trzeba ugotować kaszę. Można to zrobić dzień wcześniej. W tym celu rozgrzać w garnku (najlepiej z grubym dnem) 1/2 łyżki oliwy, wsypać kaszę, chwilę prażyć mieszając i zalać 3/4 szklanki wrzątku. Dodać sól, tymianek, bazylię i rozmaryn. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia (kasza może być ciepła). W malakserze zmielić ugotowane proso z siemieniem lnianym, dodać wodę, 2 łyżki oliwy, sos sojowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto - robię to dalej w malakserze aż ciasto zaczyna tworzyć kulę. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem, jeśli nie macie, to do 190). Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować/wylepić koło o średnicy mniej więcej 18 cm i grubości 2-3 mm. Robię to mokrymi dłońmi, ciasto się do nich wtedy nie przykleja. Każdy placek posmarować oliwą. Piec 15 minut w gorącym piekarniku aż będą chrupiące. Wyjąć. Ułożyć na nich dowolnie pokrojony oscypek i suszone pomidory, posypać oregano. Włożyć jeszcze na 3 minuty do gorącego piekarnika. http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/02/czy-mozna-bezglutenowa-pizza-niepizza.html
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163543785/bezglutenowa pizza przepis blogera/p