Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor tarzynka

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)0.5 szklanki prosa (
kaszy jaglanej)szczypta
soli0.5 łyżeczki suszonego
tymianku0.5 łyżeczki suszonej
bazylii0.25 łyżeczki suszonego
rozmarynu0.5 szklanki
mąki grochowej0.5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
siemienia lnianego (używam złocistegoale można zwykłego)0.25 szklanki
wodyw
sumie 4.5 łyżki
oliwy (około)1 łyżka
sosu sojowego4 kawałki (połówki)
suszonych pomidorów w
oliwie6-8 plastrów
oscypkasuszone oregano do posypaniaBezglutenowa pizza - przepis blogera - sposób przygotowania: Najpierw trzeba ugotować
kaszę. Można to zrobić dzień wcześniej. W tym celu rozgrzać w garnku (najlepiej z grubym dnem) 1/2 łyżki
oliwy, wsypać
kaszę, chwilę prażyć mieszając i zalać 3/4 szklanki wrzątku. Dodać
sól,
tymianek,
bazylię i
rozmaryn. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia (
kasza może być ciepła). W malakserze zmielić ugotowane proso z
siemieniem lnianym, dodać
wodę, 2 łyżki
oliwy,
sos sojowy i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto - robię to dalej w malakserze aż ciasto zaczyna tworzyć kulę. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem, jeśli nie macie, to do 190). Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować/wylepić koło o średnicy mniej więcej 18 cm i grubości 2-3 mm. Robię to mokrymi dłońmi, ciasto się do nich wtedy nie przykleja. Każdy placek posmarować
oliwą. Piec 15 minut w gorącym piekarniku aż będą chrupiące. Wyjąć. Ułożyć na nich dowolnie pokrojony
oscypek i
suszone pomidory, posypać
oregano. Włożyć jeszcze na 3 minuty do gorącego piekarnika. http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/02/czy-mozna-bezglutenowa-pizza-niepizza.htmlPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu