Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Paulina Jakóbiec

Fot. Paulina JakóbiecCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g
mąki1 łyżeczka
soli1 opakowanie (7 g)
suszonych drożdży1/3 szklanki
oliwy40 g
suszonych pomidorów2 gałązki
tymianku (lub
rozmarynu)po 2 czubate łyżki czarnych i zielonych
oliwek1 łyżka
oliwy do posmarowania ciasta1 łyżeczka
soli morskiejoliwa i ulubione
zioła do podaniaFocaccia z
oliwkami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 50 st. C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy
mąkę,
sól i
drożdże. Dodajemy 300 ml letniej
wody i
oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut - do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać je mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone
suszone pomidory, posiekane
oliwki i
tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch
oliwą i posypujemy
solą morską. Wierzch możemy również udekorować
oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Kawałki focacci zjadamy, zanurzając w
oliwie wymieszanej z ulubionymi
ziołami.Włoska focacciaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu