ßßß
Fot. Paulina JakóbiecCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g mąki1 łyżeczka soli1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży1/3 szklanki oliwy40 g suszonych pomidorów2 gałązki tymianku (lub rozmarynu)po 2 czubate łyżki czarnych i zielonych oliwek1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta1 łyżeczka soli morskiejoliwa i ulubione zioła do podaniaFocaccia z oliwkami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 50 st. C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut - do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać je mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską. Wierzch możemy również udekorować oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Kawałki focacci zjadamy, zanurzając w oliwie wymieszanej z ulubionymi ziołami.Włoska focacciaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu