ßßß Cookit - przepis na Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
1/3 szklanki oliwy
40 g suszonych pomidorów
2 gałązki tymianku (lub rozmarynu)
po 2 czubate łyżki czarnych i zielonych oliwek
1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta
1 łyżeczka soli morskiej
oliwa i ulubione zioła do podania
Focaccia z oliwkami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 50 st. C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut - do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać je mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską. Wierzch możemy również udekorować oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200 st. C. Kawałki focacci zjadamy, zanurzając w oliwie wymieszanej z ulubionymi ziołami.
Włoska focaccia
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601481/focaccia z oliwkami/p