ßßß
 
            
         Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag mąki pszennej szymanowskiej1-2 łyżeczki soli3 dag świeżych drożdży1.5 szklanki wody1 łyżeczka cukru4 łyżki oliwy10 dag czarnych oliwek (bez pestek)3-4 gałązki rozmarynu1-2 łyżeczki grubej soli morskiejPłaski chlebek z oliwkami - sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę i sól. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie i mieszamy z cukrem. Wlewamy do mąki razem z połową oliwy, porządnie wyrabiamy ciasto - można mikserem. Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (na dno piekarnika warto wstawić żaroodporną miskę z gorącą wodą). Siekamy oliwki i igiełki oberwane z gałązek rozmarynu, połowę dodajemy do ciasta, zagniatamy, aby składniki równo się rozłożyły. Spłaszczamy ciasto, formując owalny placek, układamy go na blasze wyściełanej pergaminem, na wierzchu robimy kilka ukośnych nacięć. Resztę posiekanych oliwek i rozmarynu mieszamy z solą i posypujemy chlebek. Skrapiamy resztą oliwy, pieczemy 25-30 minut (najlepiej na drugim poziomie od dołu, aby góra nie rumieniła się za szybko). Podajemy na ciepło, np. z ziołowym albo czosnkowym twarożkiem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag mąki pszennej szymanowskiej1-2 łyżeczki soli3 dag świeżych drożdży1.5 szklanki wody1 łyżeczka cukru4 łyżki oliwy10 dag czarnych oliwek (bez pestek)3-4 gałązki rozmarynu1-2 łyżeczki grubej soli morskiejPłaski chlebek z oliwkami - sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę i sól. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie i mieszamy z cukrem. Wlewamy do mąki razem z połową oliwy, porządnie wyrabiamy ciasto - można mikserem. Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (na dno piekarnika warto wstawić żaroodporną miskę z gorącą wodą). Siekamy oliwki i igiełki oberwane z gałązek rozmarynu, połowę dodajemy do ciasta, zagniatamy, aby składniki równo się rozłożyły. Spłaszczamy ciasto, formując owalny placek, układamy go na blasze wyściełanej pergaminem, na wierzchu robimy kilka ukośnych nacięć. Resztę posiekanych oliwek i rozmarynu mieszamy z solą i posypujemy chlebek. Skrapiamy resztą oliwy, pieczemy 25-30 minut (najlepiej na drugim poziomie od dołu, aby góra nie rumieniła się za szybko). Podajemy na ciepło, np. z ziołowym albo czosnkowym twarożkiem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu