ßßß
 
            
         Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)600 g mąki pszennej2 łyżeczki soli1.5 łyżeczki cukru30 g świeżych drożdżyok. 325 ml ciepłej wody1.5 łyżki oliwy8 kawałków białej kiełbasy o dł. ok. 6 cmewentualnie małe białe kiełbaski wielkości parówekmożna dodać łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiemsos chrzanowyPecynki czyli biale kielbaski zapiekane w ciescie drozdzowym - sposób przygotowania: Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i połowy wody przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrośnie. Wymieszać mąkę z solą, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę i oliwę. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i kroić na dowolnej wielkości prostokąty, o rozmiarach dostosowanych do długości i szerokości kiełbasy lub kiełbasek. Można przeciąć biała kiełbasę na pół. Delikatnie formować podłużne bułki, zamykając we wnętrzu kiełbaskę = najlepsza jest metoda zawijania kiełbasek jak krokietów. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Układać na przygotowanej blasze, posmarować lekko mlekiem lub wodą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C. Podawać koniecznie z sosem chrzanowym.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)600 g mąki pszennej2 łyżeczki soli1.5 łyżeczki cukru30 g świeżych drożdżyok. 325 ml ciepłej wody1.5 łyżki oliwy8 kawałków białej kiełbasy o dł. ok. 6 cmewentualnie małe białe kiełbaski wielkości parówekmożna dodać łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiemsos chrzanowyPecynki czyli biale kielbaski zapiekane w ciescie drozdzowym - sposób przygotowania: Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i połowy wody przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrośnie. Wymieszać mąkę z solą, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę i oliwę. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i kroić na dowolnej wielkości prostokąty, o rozmiarach dostosowanych do długości i szerokości kiełbasy lub kiełbasek. Można przeciąć biała kiełbasę na pół. Delikatnie formować podłużne bułki, zamykając we wnętrzu kiełbaskę = najlepsza jest metoda zawijania kiełbasek jak krokietów. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Układać na przygotowanej blasze, posmarować lekko mlekiem lub wodą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C. Podawać koniecznie z sosem chrzanowym.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu