ßßß
 
            
         fot. shutterstockPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USAIlość osób: powyżej 4 osób
fot. shutterstockPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USAIlość osób: powyżej 4 osób Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bajgle nowojorskie - składniki:4.5 szklanki mąki pszennej (typ 650; 750)2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży1.5 szklanki ciepłej wody1 czubata łyżka soligruba sólmaksezam (do posypania)Bajgle nowojorskie - sposób przygotowania: Łączymy 1,5 szklanki mąki z drożdżami. Wlewamy wodę z 3 łyżkami cukru i solą, wyrabiamy mikserem - pół minuty na niskich obrotach, 3 minuty na wysokich. Dodajemy resztę mąki, mieszamy, przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy rękami - ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wkładamy je do natłuszczonej miski i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, lepimy kulki, spłaszczamy je, w każdej robimy dziurkę i rozciągamy ją, aby powstały nam dość cienkie pierścienie - bajgle rosną, jeśli dziurka będzie za mała, 'zarośnie' podczas pieczenia. Bajgle układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 20-25 minut, aby wyrosły. Włączamy w piekarniku opcję grill, ustawiając temperaturę na 300°C. Zagotowujemy 3-4 litry wody w dużym płaskim garnku, dodajemy odłożoną łyżkę cukru. Zmniejszamy ogień, aby woda lekko mrugała. Blachę z bajglami wkładamy pod rozgrzany grill, pieczemy po minucie z każdej strony. Wyjmujemy, obniżamy temperaturę do 200°C. Bajgle wkładamy partiami do gotującej się wody na 6-8 minut, odwracamy od czasu do czasu. Wyjmujemy, osuszamy, posypujemy makiem, sezamem lub solą. Kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Bajgle nowojorskie - składniki:4.5 szklanki mąki pszennej (typ 650; 750)2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży1.5 szklanki ciepłej wody1 czubata łyżka soligruba sólmaksezam (do posypania)Bajgle nowojorskie - sposób przygotowania: Łączymy 1,5 szklanki mąki z drożdżami. Wlewamy wodę z 3 łyżkami cukru i solą, wyrabiamy mikserem - pół minuty na niskich obrotach, 3 minuty na wysokich. Dodajemy resztę mąki, mieszamy, przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy rękami - ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wkładamy je do natłuszczonej miski i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, lepimy kulki, spłaszczamy je, w każdej robimy dziurkę i rozciągamy ją, aby powstały nam dość cienkie pierścienie - bajgle rosną, jeśli dziurka będzie za mała, 'zarośnie' podczas pieczenia. Bajgle układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 20-25 minut, aby wyrosły. Włączamy w piekarniku opcję grill, ustawiając temperaturę na 300°C. Zagotowujemy 3-4 litry wody w dużym płaskim garnku, dodajemy odłożoną łyżkę cukru. Zmniejszamy ogień, aby woda lekko mrugała. Blachę z bajglami wkładamy pod rozgrzany grill, pieczemy po minucie z każdej strony. Wyjmujemy, obniżamy temperaturę do 200°C. Bajgle wkładamy partiami do gotującej się wody na 6-8 minut, odwracamy od czasu do czasu. Wyjmujemy, osuszamy, posypujemy makiem, sezamem lub solą. Kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu