ßßß Cookit - przepis na Tymiankowe gnocchi z groszkiem i ricottą

Tymiankowe gnocchi z groszkiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor przepisy_aleksandry
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Składniki na gnocchi:
2-3 duże ziemniaki (ugotowane lub upieczone)
50 gramów ricotty
sól i pieprz
90 gramów mąki (u mnie 45 mąki pszennej i 45 mąki razowej)
1 jajko
listki tymianku (mniej więcej z jednej gałązki)
Składniki na sos:
pieprz i sól (opcjonalnie)
skórka z 1 cytryny
listki tymianku
masło
zielony groszek (użyłam mrożonego)
oliwa (do smażenia)
parmezan (pominęłam)
Tymiankowe gnocchi z groszkiem i ricottą - sposób przygotowania: Przeciśnij przez praskę ziemniaki lub ubij je tłuczkiem. Najlepiej robić to kiedy jeszcze są ciepłe. Połącz ziemniaki z mąką, ricottą, solą, pieprzem, tymiankiem i jakiem. Zagnieć - ciasto będzie dość luźne, ale nie powinno się lepić do dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj mąkę. Z ciasta uformuj wałek i posypanym mąką nożem pokrój go na ok. 1,5 cm kawałki. W każdym kawałku zrób dołek palcem. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie (do wrzącej wody włóż kopytka - będą gotowe po wypłynięciu na powierzchnię wody). Wyjmij kluski z wody i pozostaw do osuszenia przez kilka minut. Wykończenie: Na patelni rozgrzej oliwę (niewielką ilość) i zacznij smażyć na nim gnocchi (po obu stronach do uzyskania złotej skórki). Dopraw solą i pieprzem. Dodaj groszek, tymianek i masło (około 1 łyżki). Wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny. Podawaj na gorąco z otartym parmezanem.
; źródło: Okazje.info Włoskie gnocchi to kluseczki przypominające nasze kopytka (więcej na ten temat: Gnocchi, czyli włoskie kopytka ). Najlepszym dodatkiem do nich są różne sosy, jednak są pyszne także, gdy podsmaży się je na złoto i posypie serem. Tymiankowe gnocchi z groszkiem i ricottą
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163542234/tymiankowe gnocchi z groszkiem i ricotta/p