Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor przepisy_aleksandry

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Składniki na gnocchi:2-3 duże
ziemniaki (ugotowane lub upieczone)50 gramów
ricottysól i
pieprz90 gramów
mąki (u mnie 45
mąki pszennej i 45
mąki razowej)1
jajkolistki
tymianku (mniej więcej z jednej gałązki)Składniki na sos:
pieprz i
sól (opcjonalnie)skórka z 1
cytrynylistki
tymiankumasłozielony groszek (użyłam mrożonego)
oliwa (do smażenia)
parmezan (pominęłam)
Tymiankowe gnocchi z
groszkiem i
ricottą - sposób przygotowania: Przeciśnij przez praskę
ziemniaki lub ubij je tłuczkiem. Najlepiej robić to kiedy jeszcze są ciepłe. Połącz
ziemniaki z
mąką,
ricottą,
solą,
pieprzem,
tymiankiem i jakiem. Zagnieć - ciasto będzie dość luźne, ale nie powinno się lepić do dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj
mąkę. Z ciasta uformuj wałek i posypanym
mąką nożem pokrój go na ok. 1,5 cm kawałki. W każdym kawałku zrób dołek palcem. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie (do wrzącej
wody włóż kopytka - będą gotowe po wypłynięciu na powierzchnię
wody). Wyjmij kluski z
wody i pozostaw do osuszenia przez kilka minut. Wykończenie: Na patelni rozgrzej
oliwę (niewielką ilość) i zacznij smażyć na nim gnocchi (po obu stronach do uzyskania złotej skórki). Dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
groszek,
tymianek i
masło (około 1 łyżki). Wymieszaj. Dodaj
skórkę z cytryny. Podawaj na gorąco z otartym
parmezanem.; źródło: Okazje.info Włoskie gnocchi to kluseczki przypominające nasze kopytka (więcej na ten temat: Gnocchi, czyli włoskie kopytka ). Najlepszym dodatkiem do nich są różne sosy, jednak są pyszne także, gdy podsmaży się je na złoto i posypie
serem.
Tymiankowe gnocchi z
groszkiem i
ricottą