Wykonanie
Okazuje się, że całe życie żyłam w nieświadomości... otóż, zawsze uważałam, że kluski leniwe składają się z
ziemniaków,
sera,
mąki i
jajek gdy tymczasem okazało się, że nie do końca tak jest... Bo kluski leniwe nie zawierają
ziemniaków. Tak
mówi Anna Starmach w "Pyszne 25". Ona przygotowała je ze zwykłego
sera twarogowego, ja zamieniłam go na
ricottę. Efekt? Pyszne, delikatne kluski, które nadają się zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Ja dziś proponuję Wam wersję preferowaną przez moją córcię - podsmażane na
maśle, ale Wy możecie podać je dowolnie, tak jak lubicie :-)SKŁADNIKI250 g
sera ricotta1 szklanka
mąki pszennej1
jajkoszczypta
solidodatkowo:
masło do smażenia i
mąka do podsypania stolnicyZ
sera,
mąki,
jajka i
soli zagniatamy gładkie ciasto. Następnie na podsypanej
mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek o średnicy ok. 3 cm, lekko go spłaszczamy i kroimy w paski 1 - 1,5 cm szerokości. W garnku gotujemy sporą ilość lekko posolonej
wody, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej po kolei kluski. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kluski na złoty kolor.