Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!LemoniadaAutor Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka
Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Lemoniada - składniki:6
cytrynbrązowy cukierzimna
wodaLemoniada - sposób przygotowania:
Cytryny wyszoruj, przekrój i wyciśnij z nich sok. Przelej sok do 1,5-litrowego dzbanka, dodaj tyle
wody i
cukru, aż otrzymasz ulubiony smak lemoniady. Przechowuj w lodówce (na piknik wlej lemoniadę do termosów lub butelek z kapslem). Podawaj mocno schłodzoną, np. z kostkami
lodu.Nie lada lemoniada
Nazwa " lemoniada " wywodzi się z francuskiego słowa "limonade", którym określano niesłodzony
napój z
wody (gazowanej lub nie ) z dodatkiem
soku cytrynowego. Jednak dzisiaj, w niektórych krajach, słowem tym nazywa się bezalkoholowe
napoje o
owocowym (niekoniecznie nawet
cytrynowymOlga Smile poleca: orzeźwiająca lemoniada
Dzieci chętnie wypiją szklankę lub dwie świeżego
napoju, zwłaszcza jeśli będzie pyszny i atrakcyjny wizualnie. Lemoniada jest właśnie takim klasycznym
napojem chłodzącym przygotowanym ze smacznej
wody z dodatkiem soku i plasterków
cytryn,
limonki lub
mandarynki oraz porcji słodu. Można ją posłodzićLetnie smaki Hortex 2014, jak domowa lemoniada
Każdy z nas zna domowe lemoniady, które dla orzeźwienia przyrządzamy w gorące, letnie dni. Jednak mało, kto wie, że te pierwsze sporządzano już w Egipcie, do którego
cytryny trafiły ok. X w.n.e., a nazwa lemoniada pochodzi z Francji, gdzie słowem limonade określano
napój -
wodę z sokiem cytryny iSłowo o
mięcie i miętowej lemoniadzie
zdrowa i smaczna. Cóż lepszego na lato? Dziś zapraszam Was na
miętową klasykę: lemoniadę z
mięty. Jest oparta na
syropie miętowym, który możemy przygotować z wyprzedzeniem i po prostu przechowywać w lodówce, aż nadejdzie jego czas (czytaj: czas letniego odpoczynku i ochota na coś chłodnego). Takie
miodem i
sokiem z cytryny, dopraw
solą i
pieprzem i polej każdą porcję sałatki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Blanszowanie - zachowaj kolor, smak i witaminy w warzywach Lemoniadę możesz przygotować także z
wody niegazowanej. Dla urozmaicenia, można dodać do niej np.: kilka listków
mięty lub
bazyliiSielskie anielskie
na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formujemy na stolnicy kuleczki o średnicy 2,5 cm. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe
ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Powtarzamy tę czynność, kiedy kuleczki już ostygną. Angielska lemoniada 1 l
wody mineralnej 1 szklanka
truskawkami [VegeVlog] Kwaśna lemoniada to doskonałe zakończenie słodkiego menu. Aby była bardziej orzeźwiająca, można dodać do niej kilka listków
mięty. Zamiast
cukru trzcinowego, do osłodzenia
napoju możesz oczywiście użyć zwykłego
cukru lub
miodu. Lemoniada 5
limonek (lub
cytryn)
cukier trzcinowy doOlga Smile poleca: jagodowa pokusa
Wszystkie
owoce mrożone, takie jak
maliny,
truskawki,
wiśnie,
śliwki,
jagody,
borówki z powodzeniem nadają się do przygotowania pysznych i zdrowych
napojów owocowych przez cały rok. Żeby napić się wspaniałej jagodowej pokusy, nie musicie czekać na koniec czerwca i początek lipca, kiedy to w lesie poWięcej o Lemoniada