Wykonanie
Dostaliśmy siatkę
brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę!
Składniki:ok. 1 kg
brzoskwiń1/3 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
wodysok z połowy
cytrynyBrzoskwinie oddzielić od pestki, pokroić: ja pokroiłam w naprawdę drobną kostkę. Skórki nie trzeba zdejmować - sama się rozpadnie w czasie gotowania. Pokrojone
brzoskwinie wrzucić do garnka, dodać
wodę,
sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas, żeby nic nie przywarło do dna. Po godzinie dodać
brązowy cukier i gotować jeszcze około 45 minut. Przełożyć do czystych i suchych słoiczków i zapasteryzować. Ja pasteryzuję wkładając zamknięte słoiki do piekarnika, ustawiam 130 stopni i trzymam tak przez jakieś 15 minut.
Potem wyciągam i odstawiam do góry dnem na ściereczce.Po ostygnięciu będą gotowe do jedzenia. Smacznego! :)