ßßß Cookit - przepis na Arbuzowy drink

Arbuzowy drink

nazwa

Wykonanie

Arbuzowy napój zarówno z alkoholem, jak i bez niego jest wyjątkowo orzeźwiający i zachęcający do kolejnego łyka. Szczególnie smakuje teraz, kiedy arbuzy wydają się zbytnio dojrzałe. Jeśli kupicie arbuza i okaże się, że nie jest już tak apetyczny, radzę pozbawić go pestek i zmiksować na napój. Z dodatkiem alkoholu będzie umilał przyjęcia :) Przepis widziałam na kilku blogach, zapisałam go z bloga Magda Kucharzy i oczywiście dodałam trochę od siebie :)
Składniki:
- ok. 300-500 g miąższu z arbuza (bez pestek),
- 3 brzoskwinie bez skórki,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 szklanki wody,
- kilka kostek lodu,
- 1 łyżka cukru brązowego + do posypania tuż przed podaniem (do każdej szklanki),
- opcjonalnie: 2-3 kieliszki Limoncello do każdej szklanki.
W blenderze umieszczamy: arbuza bez skórki i pestek, brzoskwinie (bez pestek i skórki), sok z cytryny, wodę, kostki lodu, 1 łyżkę cukru. Miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, ewentualnie dolewamy alkohol i posypujemy brązowym cukrem. Podajemy natychmiast. Można udekorować plasterkiem cytryny lub listkiem mięty. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/arbuzowy-drink.html