Wykonanie
Arbuzowy napój zarówno z
alkoholem, jak i bez niego jest wyjątkowo orzeźwiający i zachęcający do kolejnego łyka. Szczególnie smakuje teraz, kiedy
arbuzy wydają się zbytnio dojrzałe. Jeśli kupicie
arbuza i okaże się, że nie jest już tak apetyczny, radzę pozbawić go pestek i zmiksować na
napój. Z dodatkiem
alkoholu będzie umilał przyjęcia :) Przepis widziałam na kilku blogach, zapisałam go z bloga
Magda Kucharzy i oczywiście dodałam trochę od siebie :)
Składniki:- ok. 300-500 g miąższu z
arbuza (bez pestek),- 3
brzoskwinie bez skórki,- sok z 1/2
cytryny,- 2 szklanki
wody,- kilka kostek
lodu,- 1 łyżka
cukru brązowego + do posypania tuż przed podaniem (do każdej szklanki),- opcjonalnie: 2-3 kieliszki Limoncello do każdej szklanki.W blenderze umieszczamy:
arbuza bez skórki i pestek,
brzoskwinie (bez pestek i skórki),
sok z cytryny,
wodę, kostki
lodu, 1 łyżkę
cukru. Miksujemy. Gotowy
napój przelewamy do szklanek, ewentualnie dolewamy
alkohol i posypujemy
brązowym cukrem. Podajemy natychmiast. Można udekorować plasterkiem
cytryny lub listkiem
mięty. Smacznego! :)