ßßß Cookit - przepis na Syrop bazyliowo-cytrynowy

Syrop bazyliowo-cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Upały ostatnio dają dość mocno popalić, u mnie na termometrze w cieniu 36st ;-) A jak gorąco to pić trzeba, najlepiej wodę niegazowaną.Ale to wiecie ;-) Czasem jednak warto przygotować sobie coś innego i poszaleć ze smakami. Już raz proponowałam Wam lemoniadę bazyliową, tym razem przygotowałam syrop ze zmienionymi proporcjami, na potrzeby lodów które niebawem znajdziecie na blogu. Z powodzeniem syrop cytrynowo bazyliowy możecie wykorzystać do napoi i drinków.
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki wody
sok i miąższ z jednej cytryny
garść świeżej bazylii (listki i łodyżki)
Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy ok 5 minut, do wrzącego syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny, wyskrobany miąższ i posiekaną bazylię. Gotujemy na małym ogniu ok15 minut.Przecedzamy przez sitko dobrze wyciskając pozostałe listki bazylii.Jeśli komuś przeszkadza kolor może dodać odrobinę barwnika. Przelewamy do buteleczki i mocno zakręcamy.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/08/syrop-bazyliowo-cytrynowy.html