Wykonanie
Upały ostatnio dają dość mocno popalić, u mnie na termometrze w cieniu 36st ;-) A jak gorąco to pić trzeba, najlepiej
wodę niegazowaną.Ale to wiecie ;-) Czasem jednak warto przygotować sobie coś innego i poszaleć ze
smakami. Już raz proponowałam Wam lemoniadę
bazyliową, tym razem przygotowałam
syrop ze zmienionymi proporcjami, na potrzeby
lodów które niebawem znajdziecie na blogu. Z powodzeniem
syrop cytrynowo bazyliowy możecie wykorzystać do
napoi i
drinków.
1 szklanka
brązowego cukru3/4 szklanki
wodysok i miąższ z jednej
cytrynygarść świeżej
bazylii (listki i łodyżki)
Wodę zagotowujemy z
cukrem. Gotujemy ok 5 minut, do wrzącego
syropu cukrowego dodajemy
sok z cytryny, wyskrobany miąższ i posiekaną
bazylię. Gotujemy na małym ogniu ok15 minut.Przecedzamy przez sitko dobrze wyciskając pozostałe listki
bazylii.Jeśli komuś przeszkadza kolor może dodać odrobinę barwnika. Przelewamy do buteleczki i mocno zakręcamy.