ßßß
Tarta gruszkowa z migdałamiSkładniki:okrągła forma o średnicy 30 cmSpód do tarty225 g mąki180 g masła zimnego90 g cukruotarta skórka z jednej cytryny1 duże jajkoszczypta soliNadzienie do tarty150 g cukru75 g masła, miękkiego3 jajka240 g zmielonych migdałów1 łyżeczka waniliowego ekstraktuszczypta soli5 gruszek średniej wiekościPosiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut.Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy ekstakt, miksuj między kolejno dodawanymi jajkami. Na koniec dodaj migdały i zamieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód. Obierz gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów.Polecane przepisyCrumble z malinami i mascarponeKruche ciasto z owocamiGalette z rabarbaremTarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbaremTarta ze śliwkami i marcepanem