ßßß
Najłatwiejsze ciasto z rabarbaremPomysł na to jak wykorzystać sezon rabarbarowy w pełni! Dość długo testowałam przepisy na najprostsze ciasto z rabarbarem, które będzie idealne nawet dla absolutnie początkujących. Nie wymaga drożdży i wyczekiwania, aż ciasto urośnie. Nie zawiera jogurtu, maślanki ani innego niskotłuszczowego nabiału, więc nie grozi prostym zakalcem. Jest bogate, mocno maślane, ciężkie i wilgotne, przez co nie wysycha na kolejny dzień i nie traci świeżości. Do tego wykonanie naprawdę jest banalne i ekspresowe, w 15 min można wstawić ciasto do pieca, a potem już tylko czekać na efekty. Korzystajcie, póki sezon na rabarbar w pełni!Dlaczego warto je upiec?Do przygotowania ciasta potrzeba tylko 6 prostych składników,ciasto nie wymaga drożdży, zaczynu i czekania na wyrośnięcie,bardzo ciężko je zepsuć czy upiec zakalca,wilgotne, miękkie i bogate ciasto idealnie komponuje się z dużą ilością sezonowego rabarbaru.Składniki na najłatwiejsze ciasto z rabarbaremRabarbarRabarbar jest tutaj główną gwiazdą – i dobrze! W końcu sezon jest krótki i bardzo szybko ucieka. Przy zakupie rabarbaru warto wybierać jędrne, niezniszczone łodyżki. Do ciasta będziemy dodawać łodygi bez końcówek i liści – nie zostawiajcie listków niezabezpieczonych, mogą być toksyczne dla zwierząt domowych, zwłaszcza psów! Rabarbaru do ciasta nie trzeba obierać – oczywiście można to zrobić, ale przez usunięcie skórki tracimy wspaniały, rubinowy kolor, z którego słynie rabarbar i który dodaje niesamowicie dużo uroku naszym wypiekom.MasłoMasło jest tutaj kluczowym składnikiem, nadaje smak i nie polecam go podmieniać na cokolwiek innego. Mówiąc masło mam na myśli produkt o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 80%. Niestety, ciasto maślane upieczone na margarynie lub oleju ogromnie traci na smaku i konsystencji.CukierW przypadku cukru mamy dość sporą dowolność. Ja użyłam cukru białego, natomiast sprawdzi się też trzcinowy. Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami, ilość cukru można zmniejszyć o 50-100 g.JajkaDo przepisu użyłam jajek w rozmiarze L. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Jeśli jednak używacie jajek wiejskich, bez wytłoczki, pieczątki i w różnych rozmiarach, wystarczy zważyć jajka i dopasować je do klasy wagowej:S – poniżej 53 gM – od 53 g do 63 gL – od 63 g do 73 gXL – powyżej 73 gMąkaDo przepisu na ciasto z rabarbarem sprawdzą się mąki uniwersalne, w typach: 450, 500, 550.
Jakie akcesoria przydadzą się do pieczenia?Do przygotowania ciasta przyda się tylko kilka akcesoriów:ostry nóż do krojenia rabarbarudwie duże miski – jedna na suche, a druga na mokre składnikielektryczny mikser ręczny lub planetarnyszpatułka do zebrania ciastablacha o wymiarach 23 x 28 cm i papier do pieczenia do wyłożenia blachy
Jak upiec najłatwiejsze ciasto z rabarbarem – wskazówki i poradyCiasto można podawać na ciepło lub zimno, jednak moim zdaniem najpyszniejsza wersja podania to lekko ciepłe ciasto z gałką lodów waniliowych, jak na zdjęciu :) Można też podać je z owocowym sorbetem.Można przygotować ciasto z połowy składników i pokroić je na płaskie batoniki.Przechowywanie i mrożenieCiasto jest dość wilgotne, więc nie grozi mu wyschnięcie na kolejny dzień, jeśli będzie dobrze przechowywane. Polecam trzymać je w szczelnym zamknięciu lub szczelnie zawinięte aż do momentu podania, powinno pozostać dobre do 3 dni. Ciasto świetnie się mrozi, szczelnie zawinięte kawałki można umieścić bezpośrednio w zamrażalniku i wykorzystać do 3 miesięcy.Najłatwiejsze ciasto z rabarbaremPorcje: składniki na blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm Czas: 15 min przygotowania + 45-50 min pieczeniaSkładniki► rabarbar [500 g / 4-5 średnich łodyg]► masło [200 g / 1 kostka]► cukier [200 g + 2 łyżki do obsypania rabarbaru / 1 szklanka + 2 łyżki]► jajka [4 jajka]► mąka [250 g + 2 łyżki do obsypania rabarbaru]► proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki]Dodatkowo:► sól [1/2 łyżeczki]► cukier lub ekstrakt waniliowy lub inny ekstrakt smakowy (np. cytrynowy, migdałowy)Na kruszonkę:► masło [100 g / 1/2 kostki]► cukier [100 g / 1/2 szklanki]► mąka [200 g]PrzygotowanieMasło i jajka do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli trzymasz te składniki w lodówce, wyjmij je minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.500 g rabarbaru umyć, osuszyć, odkroić końcówki po obu stronach i pokroić na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. Przełożyć do miski, obsypać 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszać i odstawić.200 g miękkiego masła przełożyć do miski. Dodać 200 g cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę, ok. 2-3 minuty. Na tym etapie do masła można dodać aromaty lub ekstrakty – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, według uznania. Sprawdzi się także skórka otarta ze sparzonej cytryny.Do masy maślanej wbijać po 1 jajku,mieszając do połączenia. Jeśli masa w pewnym momencie będzie wyglądać za grudkowatą lub zwarzoną, spokojnie, nie ma to wpływu na efekt finalny.W osobnej misce wymieszać 250 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.Dodać suche składniki do masy maślanej i wymieszać mikserem do utworzenia gładkiego ciasta.Na tym etapie można opcjonalnie przygotować kruszonkę: w misce wymieszać 100 g masła, 100 g cukru i 200 g mąki. Można wymieszać widelcem lub dłonią, do utworzenia kruszącego się ciasta.Blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wystawał zapas papieru. Dzięki temu, ciasto będzie można z łatwością wyjąć z blachy.Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy. To ciasto jest dość gęste i klejące, więc można pomóc sobie w rozprowadzeniu go w blaszce za pomocą łyżki maczanej w szklance z wodą.Na ciasto wyłożyć przygotowany rabarbar i całość posypać kruszonką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 min.Kalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.Na 1 kawałek bez kruszonki311 kcal, 36 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 5 g białkaNa 1 kawałek z kruszonką450 kcal, 56 g węglowodanów, 23 g tłuszczu, 7 g białka*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?Smacznego!