Wykonanie
Najłatwiejsze, maślane ciasto z
rabarbarem i kruszonką. Zawsze się udaje, przygotowuje się bardzo szybko i prosto, jest mięciutkie, wilgotne i przepyszne!

Najłatwiejsze ciasto z
rabarbaremPomysł na to jak wykorzystać sezon
rabarbarowy w pełni! Dość długo testowałam przepisy na najprostsze ciasto z
rabarbarem, które będzie idealne nawet dla absolutnie początkujących. Nie wymaga
drożdży i wyczekiwania, aż ciasto urośnie. Nie zawiera
jogurtu,
maślanki ani innego niskotłuszczowego
nabiału, więc nie grozi prostym zakalcem. Jest bogate, mocno maślane, ciężkie i wilgotne, przez co nie wysycha na kolejny dzień i nie
traci świeżości. Do tego wykonanie naprawdę jest
banalne i ekspresowe, w 15 min można wstawić ciasto do pieca, a
potem już tylko czekać na efekty. Korzystajcie,
póki sezon na
rabarbar w pełni!Dlaczego warto je upiec?Do przygotowania ciasta potrzeba tylko 6 prostych składników,ciasto nie wymaga
drożdży, zaczynu i czekania na wyrośnięcie,bardzo ciężko je zepsuć czy upiec zakalca,wilgotne, miękkie i bogate ciasto idealnie komponuje się z dużą ilością sezonowego
rabarbaru.Składniki na najłatwiejsze ciasto z
rabarbaremRabarbarRabarbar jest tutaj główną gwiazdą – i dobrze! W końcu sezon jest krótki i bardzo szybko ucieka. Przy zakupie
rabarbaru warto wybierać jędrne, niezniszczone łodyżki. Do ciasta będziemy dodawać łodygi bez końcówek i liści – nie zostawiajcie listków niezabezpieczonych, mogą być toksyczne dla zwierząt domowych, zwłaszcza psów!
Rabarbaru do ciasta nie trzeba obierać – oczywiście można to zrobić, ale przez usunięcie skórki tracimy wspaniały, rubinowy kolor, z którego słynie
rabarbar i który dodaje niesamowicie dużo uroku naszym wypiekom.
MasłoMasło jest tutaj kluczowym składnikiem, nadaje smak i nie polecam go podmieniać na cokolwiek innego. Mówiąc
masło mam na myśli produkt o zawartości tłuszczu
mlecznego przekraczającej 80%. Niestety, ciasto maślane upieczone na
margarynie lub
oleju ogromnie
traci na smaku i konsystencji.
CukierW przypadku
cukru mamy dość sporą dowolność. Ja użyłam
cukru białego, natomiast sprawdzi się też trzcinowy. Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami, ilość
cukru można zmniejszyć o 50-100 g.
JajkaDo przepisu użyłam
jajek w rozmiarze L. Oznaczenie o rozmiarze
jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Jeśli jednak używacie
jajek wiejskich, bez wytłoczki, pieczątki i w różnych rozmiarach, wystarczy zważyć
jajka i dopasować je do klasy wagowej:S – poniżej 53 gM – od 53 g do 63 gL – od 63 g do 73 gXL – powyżej 73 g
MąkaDo przepisu na ciasto z
rabarbarem sprawdzą się
mąki uniwersalne, w typach: 450, 500, 550.

Jakie akcesoria przydadzą się do pieczenia?Do przygotowania ciasta przyda się tylko kilka akcesoriów:ostry nóż do krojenia
rabarbarudwie duże miski – jedna na suche, a druga na mokre składnikielektryczny mikser ręczny lub planetarnyszpatułka do zebrania ciastablacha o wymiarach 23 x 28 cm i papier do pieczenia do wyłożenia blachy

Jak upiec najłatwiejsze ciasto z
rabarbarem – wskazówki i poradyCiasto można podawać na ciepło lub zimno, jednak moim zdaniem najpyszniejsza wersja podania to lekko ciepłe ciasto z gałką
lodów waniliowych, jak na zdjęciu :) Można też podać je z
owocowym sorbetem.Można przygotować ciasto z połowy składników i pokroić je na płaskie batoniki.Przechowywanie i mrożenieCiasto jest dość wilgotne, więc nie grozi mu wyschnięcie na kolejny dzień, jeśli będzie dobrze przechowywane. Polecam trzymać je w szczelnym zamknięciu lub szczelnie zawinięte aż do momentu podania, powinno pozostać dobre do 3 dni. Ciasto świetnie się mrozi, szczelnie zawinięte kawałki można umieścić bezpośrednio w zamrażalniku i wykorzystać do 3 miesięcy.Najłatwiejsze ciasto z
rabarbaremPorcje: składniki na blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm Czas: 15 min przygotowania + 45-50 min pieczeniaSkładniki►
rabarbar [500 g / 4-5 średnich łodyg]►
masło [200 g / 1 kostka]►
cukier [200 g + 2 łyżki do obsypania
rabarbaru / 1 szklanka + 2 łyżki]►
jajka [4
jajka]►
mąka [250 g + 2 łyżki do obsypania
rabarbaru]►
proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki]Dodatkowo:►
sól [1/2 łyżeczki]►
cukier lub ekstrakt
waniliowy lub inny ekstrakt smakowy (np.
cytrynowy,
migdałowy)Na kruszonkę:►
masło [100 g / 1/2 kostki]►
cukier [100 g / 1/2 szklanki]►
mąka [200 g]Przygotowanie
Masło i
jajka do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli trzymasz te składniki w lodówce, wyjmij je minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.500 g
rabarbaru umyć, osuszyć, odkroić końcówki po obu stronach i pokroić na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. Przełożyć do miski, obsypać 2 łyżkami
cukru i 2 łyżkami
mąki, wymieszać i odstawić.200 g miękkiego
masła przełożyć do miski. Dodać 200 g
cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę, ok. 2-3 minuty. Na tym etapie do
masła można dodać aromaty lub ekstrakty –
waniliowy,
migdałowy,
cytrynowy, według uznania. Sprawdzi się także skórka otarta ze sparzonej
cytryny.Do masy
maślanej wbijać po 1
jajku,mieszając do połączenia. Jeśli masa w pewnym momencie będzie wyglądać za grudkowatą lub zwarzoną, spokojnie, nie ma to wpływu na efekt finalny.W osobnej misce wymieszać 250 g
mąki, 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
soli.Dodać suche składniki do masy
maślanej i wymieszać mikserem do utworzenia gładkiego ciasta.Na tym etapie można opcjonalnie przygotować kruszonkę: w misce wymieszać 100 g
masła, 100 g
cukru i 200 g
mąki. Można wymieszać widelcem lub dłonią, do utworzenia kruszącego się ciasta.Blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wystawał zapas papieru. Dzięki temu, ciasto będzie można z łatwością wyjąć z blachy.Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy. To ciasto jest dość gęste i klejące, więc można pomóc sobie w rozprowadzeniu go w blaszce za pomocą łyżki maczanej w szklance z
wodą.Na ciasto wyłożyć przygotowany
rabarbar i całość posypać kruszonką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 min.Kalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.Na 1 kawałek bez kruszonki311 kcal, 36 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 5 g
białkaNa 1 kawałek z kruszonką450 kcal, 56 g węglowodanów, 23 g tłuszczu, 7 g
białka*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?Smacznego!