Wykonanie
Konsystencją przypominająca brownie, mocno czekoladowa, słodka z lekko wyczuwalnymi kawałkami
migdałów. Bardzo smaczna. Przepis z julesfood .

Składniki :8 łyżek
masła o temp. pokojowej1 szklanka blanszowanych
migdałów ( lub 2 szklanki mielonych )3/4 szklanki
cukru ( można dać nieco mniej )3 duże
jaja1/3 szklanki gorzkiego
kakao1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego ( opcjonalnie, pominęłam )1/2 łyżeczki
soli3
gruszkisok z 1/2
cytrynyGruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ósemki, skrapiamy
sokiem z cytryny aby nie ściemniały, odstawiamy.
Migdały razem z
cukrem wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Ja wcześniej
migdały zmieliłam w maszynce do
orzechów. Dodajemy
masło,
jajka,
kakao, ekstrakt i
sól. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą.Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 23 cm wcześniej dobrze wysmarowanej
masłem. Równamy wierzch i układamy
gruszki, starając się ich nie dociskać do ciasta. Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Kiedy ciasto ostygnie można podgrzać łyżkę
dżemu w mikrofali i za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta aby
owoce ładnie się świeciły.Smacznego :)