ßßß
Szwedzka grochówka z musztardąSkładniki: na 5 porcji300 g łupanego grochu2 – 2 ½ l wody400 g surowego boczku1 duża cebula1 marchewka1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka majeranku1 liść laurowy, duży4 ziarenka ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzu2 – 3 łyżki musztardysól i pieprz do smakuDodatkiboczek wędzonyświeży chlebWykonanie:Obgotuj boczek z dodatkiem laurowego liścia i ziela angielskiego. Wyjmij boczek. Wsyp groch do wywaru, dodaj startą marchewkę, zrumienioną cebulę, majeranek i tymianek. Gotuj grochówkę, aż groch zacznie się rozpadać.Kiedy grochówka jest już ugotowana dodaj musztardę. Najlepiej pasuje ostra musztarda. Użyj trzepaczki balonówki, aby dokładnie wymieszać musztardę z zupą. Na koniec dopraw grochówkę solą i pieprzem.Podaj grochówkę z podsmażonym, wędzonym boczkiem i pajdą świeżego chleba.
Kuchnia skandynawska przypomina polską kuchnię, a może kuchnia polska przypomina szwedzką… Czasami to sama już nie wiem, ale jedno jest pewne, grochówka z musztardą to nowość na polskim stole! Mam rację?Polecane przepisyPytt – danie typowo szwedzkieSchab w sosie koperkowym po szwedzkuTakiej zupy na pewno nie jedliscieKuchnia szwedzka- szwedzkie pulpeciki köttbullarSkagenröra szwedzka salatka z krewetek