ßßß
Składniki:groch połówki – 400 g,boczek surowy – 300 g,marchew – 1 szt,cebula – 2 szt,boczek wędzony – 300 g,musztarda sarepska lub delikatesowa – 3 łyżki,majeranek – 1 łyżeczka,tymianek – 1 łyżeczka,ziele angielskie całe – 3 szt,liście laurowe – 1 szt,sól do smaku,pieprz czarny mielony do smaku.Przygotowanie:Groch moczyć 2 godziny. Surowy boczek pokroić na kawałki (wielkość wg uznania) zalać 3 litrami wody, dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego, posolić i gotować ok. 20 minut. Odlać wodę z grochu a sam groch dodać do wywaru z boczkiem. Marchewkę oskrobać i pokroić w talarki, dołożyć do gotującej się zupy. Całość doprawić do smaku ziołami i solą. Wędzony boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekaną drobno cebulkę, dodać ją od razu do zupy. Gotować dopóki groch nie zmięknie. Tuż przed końcem gotowania doprawić zupę musztardą. Podawać z plasterkami smażonego wędzonego boczku i kromkami chleba.