Wykonanie
Uwielbiam jeść na śniadanie domową granolę z
jogurtem i
owocami. Latem granola smakuje mi najbardziej, bo podjadam ją ze świeżymi
owocami. Dlatego właśnie proponuje dzisiaj granolę
orzechowo kokosową bez
suszonych owoców.
Orzechy,
migdały i nasiona wymieszałam ponadto z
kokosowym oleju. Polecam Wam zaopatrzyć się w słoik ekologicznego tzw. raw
kokosowego oleju, bo jest on bardzo zdrowy, a przy tym niezmiernie aromatyczny. Często pijam
kawę z dodatkiem tego
oleju. Nie
mylcie kokosowego oleju z
kokosowym masłem, które zawiera szkodliwe dla organizmu tłuszcze hartowane, znane również pod nazwą trans lub tłuszcze utwardzane.

Granola
orzechowo kokosowa najbardziej smakuje mi z
leśnymi owocami. Dzisiaj zajadałam się
jagodami. Pycha!Domowa granola
orzechowo kokosowaSkładniki:około 0 , 5 l100 ml
orzechów laskowych100 ml
migdałów½ dl pestek dyni½ dl pestek
słonecznika½ dl nasion lnu100 ml
kokosowych wiórków1 łyżka
kokosowego oleju1 łyżka
kakao
Posiekaj grubo
orzechy i
migdały. Dodaj
pestki dyni,
słonecznika, nasiona lnu i
kokosowe wiórki oraz
kakao. Ponieważ
kokosowy olej ma półpłynną konsystencję proponuję rozpuścić go przed wymieszaniem z resztą składników.Wysyp granolę na blachę wyłożoną pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym na 150ºC przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i wsyp do szczelnego słoika.Polecane przepisyQuinoa na śniadanieMuffinki
marchewkowe bez dodatku
cukruOrzechowa granola z
kakaowym masłemPyszne muffinki z
ananasem i
marchewkąMarchewkowe bars raw food