Wykonanie
Może sam tytuł nie brzmi zachęcająco, a w szczególności zawartość w nawiasie, ale musicie mi zaufać- te
ciastka są pyszne! Może warto takie słodkości spakować w woreczek i podarować komuś w Mikołajki?:)

Składniki:100g
kaszy jaglanejszklanka
wodyodrobina
solipół szklanki
orzechów ( u mnie
migdały i
orzechy laskowe)1 łyżka nasion chia2 łyżki
wiórków kokosowychmiąższ z 1/2
laski waniliiszczypta
cynamonu2 łyżki
oleju kokosowego/
masła1 łyżka
stewii (lub innego zamiennika
cukru)Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, później zimną
wodą (dla pozbycia się goryczki).Wrzucić do garnka, zalać szklanką
wody i dodać odrobinę
soli. Gotować, aż
kasza wchłonie
wodę, mieszać energicznie pod koniec, aby się nie przypaliła.
Orzechy drobno posiekać (ja użyłam blendera).Wydobyć miąższ z
laski wanilii: laskę przekroić na pół i na pomocą łyżki wyskrobać miąższ.(Jeśli chcecie użyć
cukru waniliowego, pilnujcie aby był
waniliowy a nie WA NI LI NOWY- ten drugi robiony jest z krowich odchodów,,,)Masło/olej rozpuścić.Do miski wrzucić przestudzoną
kaszę,
masło,
orzechy,
wanilię, nasiona chia,
cynamon,
wiórki kokosowe i porządnie wymieszać. Z masy formować kulki, spłaszczać je w dłoniach i układać na blasze na papierze do pieczenia.Piec przez ok 30 minut, aż
ciasteczka będą złote, w temp. 180 stopni.