Wykonanie
Składniki
kasza100 g
kaszy jaglanej180 ml
wody1/2 łyżeczki
soli55 g mielonych
migdałów65 g
masła55 g
cukru5 g
cukru waniliowego45 g suszonych fig (3 sztuki)1/3 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soliWykonanie
kaszę przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać 180 ml
wody z 1/2 łyżeczki
soli i gotować na wolnym ogniu aż cała
woda się wchłonie – to potrwa ok. 15 minut. Pod koniec mieszać i uważać by
kasza się nie przypaliła, gdyż po wchłonięciu
wody kasza będzie dość sucha – tak ma byćzostawić
kaszę do przestygnięcia na ok. 15 minutjeśli mamy całe
migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać i drobno zmielić
figi pokroić w drobną kostkę. Powinny to być miękkie
figi, dobrej jakościjeśli nie mamy bardzo miękkiego
masła to należy je rozpuścićnieco przestudzoną
kaszę zmielić w blenderze na w miarę gładką masędo zmielonej
kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować mikserem. Pod wpływem miksowania
figi rozpadną się na jeszcze mniejsze kawałki oraz nasionka i rozprowadzą w cieście – o to nam chodzi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki. Można sobie pomagać drugą łyżka, bo ciasto jest gęste. Podzielić ciasto tak, by otrzymać 16 porcjinastępnie, dłońmi zwilżonymi lekko
wodą, ukształtować
ciastka w regularne koła i lekko spłaszczyćpiec w 180°C przez około 30 minut, aż
ciastka się przyrumienią na mocno złoty kolorwystudzić
