Wykonanie

Przepis na ten deser widziałam w tv. Jakiś czas temu oglądałam jakiś program,chyba podróżniczy,coś w tym stylu. Deser przygotowany był przez beduinów w Arabii Saudyjskiej. Niby nic trudnego,ale zrozumieć cokolwiek było ciężko.Dlaczego? Program nie był po polsku,tak więc część rozumiałam,a części musiałam się jakoś domyśleć.Trochę przypomina mi,to deser,,a raczej śniadanie,które kiedyś robił mi mój dziadek. Była to
chałka zalana ciepłym
mlekiem z
cukrem...Tutaj jest nieco podobnie,ale bardziej słodkie....Składniki:5 szklanek
mleka1 szklanka
migdałów1 szklanka
orzechów laskowych3/4 szklanki
cukru5-6
croissantów50 g
masła1 łyżeczka
cynamonu1-2 łyżeczki
wody różanej
Migdały i
orzechy posiekaj i przełóż do miski. Dodaj połamane rogaliki.Do garnka dodaj
mleko i
masło. Zagotuj. Następnie dodaj
cukier,
cynamon i
wodę różaną.
Mleko przelej do rogalików. Przykryj i odstaw na 15 minut. Gotowe.