Wykonanie
11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×Nie wiem czy znam kogoś kto nie lubi tego ciast, z dowolnymi
owocami, nawet mrożonymi , z kompotu lub ze słoika zawsze smakuje bajecznie. Idealne na śniadanie lub podwieczorek, my jedliśmy je w obu wersjach. Co więcej ciasta nie trzeba wyrabiać , wystarczy odpowiedni sposób przygotowania składników. Przepis od Pani Krysi, mojej ulubionej sąsiadki, jak zawsze niezawodny, robi go od lat, od pewnego czasu robię go i ja, smacznego moi
drodzy!

***

Składniki ( duża blacha )500 g
mąki tortowej lub 6501 szklanka
mleka100 g
masła ( ! )3 duże
jaja50 g
drożdżydo 1 szklanki
cukruulubiony aromat – np.
wanilia ( jak u mnie)szczypta
soliowoce –
śliwkikruszonka ( 50 g
masła, 50 g
płatków owsianych , 50 g
mąki, 50 g
cukru )Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski.
Mleko podgrzewamy, w 1/2 szklanki rozrabiamy
drożdże z łyżką
cukru. W reszcie rozpuszczamy
masło z
cukrem (
cukier możemy wsypać też do
mąki ).Od razu zalewamy nimi
mąkę, lekko obsypując nią zaczyn.Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

tak wygląda po wyrośnięciu.Po tym czasie do ciasta wbijamy
jaja,
sól, aromat i mieszamy łyżką, dolewając tłuszcz z
cukrem.

Mieszamy aż składniki się połączą, przelewamy do form i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

przed rośnięciem

i po wyrośnieciuSkładniki kruszonki mieszamy.Na cieście układamy
owoce – u mnie domowe
śliwki z
syropu, mogą być też rozmrożone, obsypujemy drożdżówkę kruszonką.

Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut, bez termoobiegu.Studzimy poza piecem.Smacznego!

Co do owsianej kruszonki ja lubię tylko taką, jest krucha i bardzo chrupiąca.Fantastyczna! Polecam.

Ciasto pyszne jest z domową
czekoladą:
CzekoladaA tu przepis:2 szklanki
mleka1 szklanka
wody1/2 szklanki kremówki50 g
mlecznej czekolady4 łyżki gorzkiego
kakaocukier waniliowyewentualnie
cukier do smakuPrzygotowanie:
Mleko gotujemy z
wodą i
śmietanką ( 1/2 szklanki
wody zostawiamy ), do zimnego dodajemy
czekoladę, mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Dodajemy
cukier waniliowy.
Kakao rozrabiamy w wodzie.Gdy płyn się zagotuje a
czekolada rozpuści dodajemy rozpuszczone
kakao i gotujemy kilka minut.Ewentualnie dosładzamy, każdy może to sobie zrobić samodzielnie, wg gustu, już po podaniu.Powiązane notki:
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)
Drożdżowe paszteciki z
mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Ekspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe z dyni