ßßß Cookit - przepis na Nawigacja po wpisach

Nawigacja po wpisach

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Nie wiem czy znam kogoś kto nie lubi tego ciast, z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi , z kompotu lub ze słoika zawsze smakuje bajecznie. Idealne na śniadanie lub podwieczorek, my jedliśmy je w obu wersjach. Co więcej ciasta nie trzeba wyrabiać , wystarczy odpowiedni sposób przygotowania składników. Przepis od Pani Krysi, mojej ulubionej sąsiadki, jak zawsze niezawodny, robi go od lat, od pewnego czasu robię go i ja, smacznego moi drodzy!
***
Składniki ( duża blacha )
500 g mąki tortowej lub 650
1 szklanka mleka
100 g masła ( ! )
3 duże jaja
50 g drożdży
do 1 szklanki cukru
ulubiony aromat – np. wanilia ( jak u mnie)
szczypta soli
owoceśliwki
kruszonka ( 50 g masła, 50 g płatków owsianych , 50 g mąki, 50 g cukru )
Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski.
Mleko podgrzewamy, w 1/2 szklanki rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W reszcie rozpuszczamy masło z cukrem ( cukier możemy wsypać też do mąki ).
Od razu zalewamy nimi mąkę, lekko obsypując nią zaczyn.
Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
tak wygląda po wyrośnięciu.
Po tym czasie do ciasta wbijamy jaja,sól, aromat i mieszamy łyżką, dolewając tłuszcz z cukrem.
Mieszamy aż składniki się połączą, przelewamy do form i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
przed rośnięciem
i po wyrośnieciu
Składniki kruszonki mieszamy.
Na cieście układamy owoce – u mnie domowe śliwki z syropu, mogą być też rozmrożone, obsypujemy drożdżówkę kruszonką.
Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut, bez termoobiegu.
Studzimy poza piecem.
Smacznego!
Co do owsianej kruszonki ja lubię tylko taką, jest krucha i bardzo chrupiąca.Fantastyczna! Polecam.
Ciasto pyszne jest z domową czekoladą:
Czekolada
A tu przepis:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki kremówki
50 g mlecznej czekolady
4 łyżki gorzkiego kakao
cukier waniliowy
ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z wodą i śmietanką ( 1/2 szklanki wody zostawiamy ), do zimnego dodajemy czekoladę, mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Dodajemy cukier waniliowy.
Kakao rozrabiamy w wodzie.
Gdy płyn się zagotuje a czekolada rozpuści dodajemy rozpuszczone kakao i gotujemy kilka minut.
Ewentualnie dosładzamy, każdy może to sobie zrobić samodzielnie, wg gustu, już po podaniu.
Powiązane notki:
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)
Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe z dyni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/01/ciasto-drozdzowe-drozdzowka-bez-wyrabiania-krok-po-kroku