Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Pierwszym przepisem jaki dodaję jest zmodyfikowany przepis sprzed 30 lat z pewnej książki kucharskiej o wdzięcznej nazwie ” ciasta,
ciastka,
ciasteczka wypiek domowy”
Jana Czernikowskiego, postanowiłam wrócić do przepisów sprzed lat ze względu na ich prostotę i łatwą dostępność składników, jako że w książce jest ponad 500 ( !) przepisów myślę , że
będę miała o czym blogować.Składniki:450 g
mąki żytniej, razowej50 g
otrąb pszennych ( przy
mące pełnoziarnistej można dodać 500 g samej
mąki)200 g
cukru200 g
masła2
jaja1/2 szklanki
mleka lub
śmietany15 g
proszku do pieczeniaok. 1 kg
jabłek1 łyżka
cynamonucukier waniliowy na kruszonkę:100 g
masła /
margaryny100 g
cukru100 g
mąki100 g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości. Najlepiej najpierw ubijać je samodzielnie, później stopniowo dodawać
cukry.Gdy
cukier się rozpuści dodajemy kolejno po
jajku.
Mąki przesiewamy, dodajemy do niej
otręby, połowę
cynamonu i
proszek do pieczenia.Dodajemy ją do masy jajeczno
maślanej w
trzech turach na zmianę z
mlekiem.Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być gęste jednak odrobinę rzadsze od kruchego.Ciasto wałkujemy podsypując odrobinę
mąką i wkładamy do formy ) 25 x 40 cm ) natłuszczonej i wysypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.Na tak przygotowane ciasto trzemy
jabłka posypując je resztą
cynamonu. Jeśli ktoś lubi można je posłodzić , ja tego nie robiłam bo kruszonka jest słodka.Kruszonka:
mąkę,
cynamon,
płatki, zimne
masło i
cukier zmieszać szybko palcami.Mieszaniną posypujemy wierzch ciasta i pieczemy góra i dół ok 30- 35 minut w temp.180 stopni lub do suchego patyczka.Gotowe ciasto studzimy poza piecem.Brak powiązanych notek.