ßßß Cookit - przepis na Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą

Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Pierwszym przepisem jaki dodaję jest zmodyfikowany przepis sprzed 30 lat z pewnej książki kucharskiej o wdzięcznej nazwie ” ciasta, ciastka, ciasteczka wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, postanowiłam wrócić do przepisów sprzed lat ze względu na ich prostotę i łatwą dostępność składników, jako że w książce jest ponad 500 ( !) przepisów myślę , że będę miała o czym blogować.
Składniki:
450 g mąki żytniej, razowej
50 g otrąb pszennych ( przy mące pełnoziarnistej można dodać 500 g samej mąki)
200 g cukru
200 g masła
2 jaja
1/2 szklanki mleka lub śmietany
15 g proszku do pieczenia
ok. 1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
cukier waniliowy na kruszonkę:
100 g masła / margaryny
100 g cukru
100 g mąki
100 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Najlepiej najpierw ubijać je samodzielnie, później stopniowo dodawać cukry.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy kolejno po jajku.
Mąki przesiewamy, dodajemy do niej otręby, połowę cynamonu i proszek do pieczenia.
Dodajemy ją do masy jajeczno maślanej w trzech turach na zmianę z mlekiem.
Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być gęste jednak odrobinę rzadsze od kruchego.
Ciasto wałkujemy podsypując odrobinę mąką i wkładamy do formy ) 25 x 40 cm ) natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na tak przygotowane ciasto trzemy jabłka posypując je resztą cynamonu. Jeśli ktoś lubi można je posłodzić , ja tego nie robiłam bo kruszonka jest słodka.
Kruszonka: mąkę, cynamon, płatki, zimne masło i cukier zmieszać szybko palcami.
Mieszaniną posypujemy wierzch ciasta i pieczemy góra i dół ok 30- 35 minut w temp.180 stopni lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto studzimy poza piecem.
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/21/placek-jablkowy-z-kruszonka-owsiana