Wykonanie
Irlandzkie ciasto
jabłkowe z przepisu Rachel Allen jest moim pierwszym
jabłkowym wypiekiem w tym sezonie. Do
jabłka dodałam co prawda
brzoskwinię, ale ta mogła jedynie polepszyć smak całości. Ciasto jest półkruche, z delikatnie
cynamonowym smakiem i z soczystymi
owocami w środku. To jesienne ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa lekko ubitej
śmietanki.

225 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła100 g
cukru, plus 2 łyżki1
jajko, roztrzepane100 ml
mleka1 duże
jabłko (ok 300 g ) lub mniejsze plus
brzoskwinia1 płaska łyżeczka
cynamonuPiekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
masło i za pomocą palców łączymy je z
mąką, aż do powstania kruszonki. Dodajemy
cukier,
jajko i taką ilość
mleka, by powstało gładkie ciasto. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną ceramiczne naczynie do tart lub żaroodporny talerz o średnicy 25 cm.Obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych
jabłko, kroimy na kwadraty wielkości ok 2 cm.
Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki wielkości ok 2 cm.
Owoce wykładamy na ciasto w naczyniu i posypujemy 1 łyżką
cukru i
cynamonem. Delikatnie wykładamy pozostałe ciasto na wierzch
owoców, tak aby były przykryte. Posypujemy pozostałym
cukrem.Pieczemy ok 40-50 minut. Podajemy z lekko ubitą
śmietaną.


Przepis z książki "Rachel's favourite food at
home"