ßßß Cookit - przepis na Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Irlandzkie ciasto jabłkowe z przepisu Rachel Allen jest moim pierwszym jabłkowym wypiekiem w tym sezonie. Do jabłka dodałam co prawda brzoskwinię, ale ta mogła jedynie polepszyć smak całości. Ciasto jest półkruche, z delikatnie cynamonowym smakiem i z soczystymi owocami w środku. To jesienne ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa lekko ubitej śmietanki.
225 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
100 g cukru, plus 2 łyżki
1 jajko, roztrzepane
100 ml mleka
1 duże jabłko (ok 300 g ) lub mniejsze plus brzoskwinia
1 płaska łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy je z mąką, aż do powstania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko i taką ilość mleka, by powstało gładkie ciasto. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną ceramiczne naczynie do tart lub żaroodporny talerz o średnicy 25 cm.
Obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych jabłko, kroimy na kwadraty wielkości ok 2 cm. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki wielkości ok 2 cm. Owoce wykładamy na ciasto w naczyniu i posypujemy 1 łyżką cukru i cynamonem. Delikatnie wykładamy pozostałe ciasto na wierzch owoców, tak aby były przykryte. Posypujemy pozostałym cukrem.
Pieczemy ok 40-50 minut. Podajemy z lekko ubitą śmietaną.
Przepis z książki "Rachel's favourite food at home"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/09/irlandzkie-ciasto-z-jabkami-i.html