ßßß
Składniki:spód:220 g mąki krupczatki30 g kakaoszczypta soli100 g masła100 g cukru pudru1 jajkonadzienie:500 ml śmietany 36%1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżki cukru pudru250 g truskawekkilkanaście bez1. Mąkę przesiewamy razem z kakao, cukrem i solą. Siekamy razem z zimny masłem.2. Formujemy kopczyk z dołkiem pośrodku – wybijamy do niego jajko.3. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy z niego kulę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.4. Następnie rozwałkowujemy ciasto (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) do grubości około 5 mm.5. Formę do pieczenia tart smarujemy olejem roślinnym lub masłem i wyklejamy ją płatem ciasta (aż po górne krawędzie).6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C.7. Po ostygnięciu spodu wyjmujemy go z formy i przekładamy na paterę do ciast.8. Schłodzoną przynajmniej przez 12 godzin śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym.9. Bitą śmietaną wypełniamy czekoladowy spód. Na nim układamy bezy i połówki truskawek.10. Podajemy tartę-torcik mocno schłodzoną. Można ją posypać tartą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.