Wykonanie
Dzisiaj drugi po Eton Mess przepis na wykorzystanie domowych bez .
Tarta ze wspaniałym
śmietanowym wypełnieniem. To był prezent dla mojego taty w Dniu Ojca.

Składniki:spód:220 g
mąki krupczatki30 g
kakaoszczypta
soli100 g
masła100 g
cukru pudru1
jajkonadzienie:500 ml
śmietany 36%1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
cukru pudru250 g
truskawekkilkanaście bez1.
Mąkę przesiewamy razem z
kakao,
cukrem i
solą. Siekamy razem z zimny
masłem.2. Formujemy kopczyk z dołkiem pośrodku – wybijamy do niego
jajko.3. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy z niego kulę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.4. Następnie rozwałkowujemy ciasto (najlepiej
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) do grubości około 5 mm.5. Formę do pieczenia tart smarujemy
olejem roślinnym lub
masłem i wyklejamy ją płatem ciasta (aż po górne krawędzie).6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C.7. Po ostygnięciu
spodu wyjmujemy go z formy i przekładamy na paterę do ciast.8. Schłodzoną przynajmniej przez 12 godzin
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem i
waniliowym.9.
Bitą śmietaną wypełniamy
czekoladowy spód. Na nim układamy
bezy i połówki
truskawek.10. Podajemy tartę-torcik mocno schłodzoną. Można ją posypać tartą
gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.